Na današnji dan

Wilhelm Nikolaus od Württemberga – upravitelj BiH (1828.)

Dana 20. srpnja 1828. rođen je vojvoda Wilhelm Nikolaus od Württemberga, njemački aristokrat koji je od 1878. do 1881. bio upravitelj Bosne i Hercegovine. Pripadao je mlađoj grani dinastije Württemberg (njegovi rođaci iz starije grane te dinastije vladali su Kraljevstvom Württemberg kao nezavisni vladari). Šukundjed vojvode Wilhelma Nikolausa – Karlo Aleksandar od Württemberga – bio nekoć upravitelj Kraljevine Srbije kao habsburške tvorevine koja je nastala na teritoriju dobivenom od Osmanskog Carstvanakon Požarevačkog mira 1718.

Wilhelm Nikolaus od Württemberga rodio se u Carlsruheu u Šleskoj, na području današnje Poljske (danas taj grad nosi ime Pokój). Vojvoda je ušao u austrijsku vojnu službu, a zahvaljujući izvrnom uspjehu u borbama uspinjao se po činovima sve do čina generala topništva (njem. Feldzeugmeister – najviši čin u austrijskoj vojsci nakon feldmaršala).

Vojvoda je sudjelovao u austrijskoj okupaciji Bosne i Hercegovine, koja je provedena 1878. godine. Tu je okupaciju predvodio general Josip Filipović, koji je postao i prvim austro-ugarskim upraviteljem Bosne i Hercegovine. Vojvoda od Württemberga naslijedio je generala Filipovića na tom položaju već nakon nekoliko mjeseci. U Bosni i Hercegovini imao je organizacijske zadatke, osobito u smislu modernizacije tog područja koje je ranije stoljećima funkcioniralo po načelima osmanske uprave. Vojvoda je organizirao i neke nove institucije u Sarajevu, glavnom gradu okupiranog područja.

Nakon Bosne i Hercegovine držao je vojvoda Wilhelm Nikolaus još niz važnih vojnih zapovjedništava, a 1891. postao je prijestolonasljednikom Kraljevstva Württemberg, jer njegov rođak kralj Vilim II. od Württemberga nije imao muških nasljednika. Ipak, vojvoda Wilhelm Nikolaus umro je prije Vilima II., tako da nikada nije naslijedio krunu.


Komentari