Na današnji dan

Wilhelm List – njemački feldmaršal koji je osvojio Jugoslaviju – 1880.

Feldmaršal List imao je zapovjednu ulogu pri njemačkom osvajanju Jugoslavije u tzv. Travanjskom ratu 1941. godine, a zapovijedao je i pri invaziji na Grčku, koja je završila uspješnom okupacijom Atene.

Dana 14. svibnja 1880. godine rođen je njemački feldmaršal Wilhelm List. Rodio se u gradiću Oberkirchbergu u Württembergu, nedaleko od Ulma i u neposrednoj blizini granice između Kraljevine Bavarske i Kraljevine Württemberg (u trenutku njegovog rođenja Njemačko je Carstvo u sebi sadržavalo kraljevstva, velika vojvodstva i druge manje države s polunezavisnim statusom).

Wilhelm List postao je u mladosti pripadnikom Bavarske vojske, a već je u Prvom svjetskom rat bio stožerni časnik. U poslijeratnoj Weimarskoj Republici nastavio je služiti u vojsci, a 1930. godine dosegao je generalski čin. Njemačkim feldmaršalom imenovao ga je Hitler nakon uspješne invazije Francuske u Drugom svjetskom ratu.

Feldmaršal List imao je zapovjednu ulogu pri njemačkom osvajanju Jugoslavije u tzv. Travanjskom ratu 1941. godine. Zapovijedao je i pri invaziji na Grčku, koja je završila uspješnom okupacijom Atene. Na bojištu u Sovjetskom Savezu dobio je feldmaršal List 1942. godine zapovjedništvo nad Grupom armija A, koja je trebala nastupati u smjeru Kavkaza, s ciljem osvajanja bogatih naftnih polja kod Bakua. Međutim, Hitler je postao nezadovoljan sporošću napredovanja pa je u rujnu 1942. godine smijenio Lista i postavio Paula Ludwiga Ewalda von Kleista na njegovo mjesto.

Ostatak rata proveo je feldmaršal List u Njemačkoj, bez sudjelovanja u vojnim operacijama. Po završetku rata uhitili su ga saveznici i optužili za ratne zločine. Osuđen je na doživotni zatvor, no oslobođen je već 1952. godine, navodno zbog lošeg zdravlja. Preminuo je na slobodi u Garmisch-Partenkirchenu 1971. godine u visokoj 92. godini života.


Komentari