Na današnji dan

Wilhelm Keitel – glavni feldmaršal u Wehrmachtu – 1882.

Field Marshall Wilhelm Keitel, signing the ratified surrender terms for the German Army at Russian Headquarters in Berlin, Germany, May 7, 1945. Lt. Moore. (Army) NARA FILE #: 111-SC-206292 WAR & CONFLICT BOOK #: 1353

Keitel je bio najviši po hijerarhiji od svih Hitlerovih feldmaršala. 

Dana 22. rujna 1882. godine rođen je Hitlerov visoki vojni zapovjednik Wilhelm Keitel. U vojsci Trećeg Reicha Keitel je imao čin feldmaršala, a držao je poziciju šefa Vrhovnog zapovjedništva oružanih snaga (njem. Oberkommando der Wehrmacht – OKW). Time je Keitel bio najviši po hijerarhiji od svih Hitlerovih feldmaršala. 

Feldmaršal Keitel rođen je u gradiću Bad Gandersheimu između Hannovera i Göttingena. Školovao se u Göttingenu, a zatim je započeo profesionalnu vojničku karijeru kao časnik u vojsci Njemačkog Carstva.

Već tijekom Prvog svjetskog rata postavljen je na dužnost u njemačkom Glavnom stožeru. Napomenimo da je u pruskoj vojničkoj tradiciji, koju je preuzelo i Njemačko Carstvo, Glavni stožer bio izvanredno važan organ, ne samo u oružanim snagama, nego i u državi. Naime, tijekom Prvog svjetskog rata Glavni stožer imao je gotovo diktatorsku vlast i u civilnoj sferi njemačkog društva.

Keitel je postao general tek 1934. godine, oko godinu dana nakon Hitlerovog dolaska na vlast. Tad je već bio u 54. godini života. Vrtoglav uspon na sam vrh njemačke vojne hijerarhije doživio je u doba tzv. Blomberg-Fritsch afere. Naime, dotadašnji najviši njemački vojni zapovjednik – feldmaršal Werner von Blomberg – koji je držao i položaj ministra rata, došao je u Hitlerovu nemilost jer nije u potpunosti podržavao Führerove agresivne vojne planove. Hitler je odlučio izbaciti feldmaršala ministra Blomberga iz igre i napraviti preustroj sustava. Ukinuo je položaj ministra rata, a Keitela, dotadašnjeg Blombergovog podređenog stavio je na čelo novoformiranog OKW. Time je, na neki način, OKW zamijenio dotadašnje ministarstvo rata.


Keitel je tim preustrojem postao najviše pozicionirani general u Wehrmachtu. Godine 1940. tj. za vrijeme Drugog svjetskog rata, unaprijeđen je i u čin feldmaršala. Po mnogim ocjenama, Keitelov je glavni adut u napredovanju i ostanku na visokoj poziciji bila pokornost prema Hitleru i nenametanje vlastitih mišljenja. Njegove su mu se kolege zbog svega toga obraćale sa Lakaitel (hr. Mali ulizica). Za vrijeme rata sudjelovao je u izvršenju svih ratnih i osvajačkih planova Trećega Reicha. Dana 8. svibnja 1945. godine potpisao je akt o bezuvjetnoj kapitulaciji Njemačke predstavnicima Crvene Armije U berlinu.

Nakon rata osuđen je na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Nürnbergu i obješen u listopadu 1946. godine.

Komentari