Na današnji dan

Werner von Blomberg – posljednji njemački ministar rata (1878.)

Beginn der Bayreuther Festspiele: UBz: Generalfeldmarschall von Blomberg und der Reichsminister Dr. Goebbels während der Pause. Foto: Was [-ke] 9545-37 [Scherl-Text] ADN-ZB/Archiv Faschistisches Deutschland 1933 - 1945 Beginn der Bayreuther Festspiele, Juli 1937 Während einer Pause (links) der faschistische Propagandaminister Goebbels und (Mitte) der faschistische Kriegsminister Generalfeldmarschall Werner von Blomberg. 9545-37 Aufnahme: Waske

Dana 2. rujna 1878. rođen je Werner von Blomberg, njemački ministar rata i feldmaršal. Rodio se u gradu Stargardu, smještenom u današnjoj Poljskoj, koji se u to doba nalazio u sastavu Kraljevine Pruske. Pripadao je pruskoj plemićkoj obitelji, a već se u mladosti počeo pripremati za časničku službu. U Prvom svjetskom ratu odlikovan je znamenitim pruskim ordenom Pour le Mérite, a dosegao je čin bojnika (majora). U generalski čin unaprijeđen je 1928. godine, u međuratnom razdoblju, kad su njemačke snage imale uvelike ograničen broj vojnika i časnika.

Kad je Adolf Hitler 1933. kao novoimenovani njemački kancelar formirao svoju prvu vladu postao je general Werner von Blomberg ministrom oružanih snaga Reicha (njem. Reichswehrminister), a funkcija mu je preimenovana 1935. u ministar rata (njem. Reichskriegsminister). U lipnju 1936. promaknut je u najviši čin u to vrijeme dostupan u njemačkoj vojci, onaj general-feldmaršala (njem. Generalfeldmarschall). Werner von Blomberg bio je prvi čovjek u razdoblju Hitlerova vladavine kojem je dodijeljen feldmaršalski čin. Hermann Göring promaknut je u taj čin tek 1938. godine, a sljedeća dvanestorica feldmaršala promaknuta su tek 1940. na zajedničkoj ceremoniji upriličenoj nakon uspješnog osvajanja Francuske.

Zbog svog feldmaršalskog čina i ministarskog položaja došao je Werner von Blomberg na metu Hermanna Göringa i Heinricha Himmlera. Prilika za njegovo uklanjanje pojavila se kad se 1938. godine oženio Luisom Margarethom Gruhn, djevojkom u srednjim dvadesetim godinama (feldmaršal je u to vrijeme bio udovac u 60. godini). Hermann Göring, koji je zajedno s Hitlerom bio prisutan na vjenčanju, saznao je da o njoj postoji kriminalni policijski dosje zbog povezanosti s prostitucijom i pornografijom, što je iskoristio protiv Blomberga. Hitler je nakon tog saznanja želio da se Blomberg razvede, što je ovaj odbio. Kad je Göring zaprijetio da će javno otkriti podatke o Blombergovoj mladoj supruzi, feldmaršal je dao ostavku.

Mjesto ministra rata više nije bilo popunjavano, a u kasnijoj njemačkoj povijesti ta je funkcija preimenovana u funkciju ministra obrane. Blomberg se nakon davanja ostavke povukao sa svih vojnih funkcija, a kasnije su ga čak pokušali navesti na samoubojstvo, koje ipak nikada nije počinio. Preminuo je od posljedica bolesti u ožujku 1946. godine, nedugo nakon kraja Drugog svjetskog rata.


Komentari