Na današnji dan

Wehrmacht konačno zaustavljen pred Moskvom (1941.)

Dana 5. prosinca 1941. konačno su vojne snage Trećeg Reicha zaustavljene pred Moskvom. Uspjele su se približiti Kremlju na otprilike 23 kilometra, tako da su njemački časnici kroz dalekozore već mogli navodno razabirati najveće moskovske građevine. Snage Wehrmachta bile su iscrpljene, a osobito ih je teško pogodila jaka zima u Rusiji te godine, za koju nisu bili prikladno opremljeni. Sovjetske snage, u početku nespremne za silinu njemačke invazije, dotad su se već pregrupirale te pružale snažan otpor, a i bile su bolje opremljene za rat u zimskim uvjetima.

Glavni udar na Moskvu u prethodnim su tjednima predvodile tri njemačke oklopne armije:

  • Druga oklopna armija (2. Panzerarmee) pod zapovjedništvom generala Heinza Guderiana;

  • Treća oklopna armija (3. Panzerarmee) pod zapovjedništvom generala Georga-Hansa Reinhardta;


  • Četvrta oklopna armija (4. Panzerarmee) pod zapovjedništvom generala Ericha Hoepnera.

Guderian je u dnevniku zapisao “(…) ofenziva na Moskvu je propala (…) Podcijenili smo neprijateljevu snagu, kao i njegovu veličinu i klimu. Nasreću, zaustavio sam svoje trupe 5. prosinca jer bi ih inače sigurno zadesila katastrofa.” Najbliža lokacija središtu Moskve do koje su vojnici Wehrmachta ikada došli bila je kod moskovskog predgrađa Himki, sjeverozapadno od Kremlja. Kod tog se mjesta danas nalazi velika moskovska IKEA.

Sovjetske snage odmah su krenule u protunapad, što Nijemci također nisu očekivali. Nijemci su potisnuti na više od 100 km od Moskve, ali je zatim i njima nestalo snage za daljnje napredovanje. Nijemci su tijekom bitke za Moskvu i sovjetskog protunapada izgubili između 300.000 i 400.000 vojnika, a Sovjeti otprilike dvostruko više. Međutim, Nijemci više nikad nisu uspjeli izravno ugroziti glavni grad SSSR-a.

Piše: Boris Blažina

Komentari