Na današnji dan

Watson i Crick prešutjeli su važnu činjenicu (1953.)

Obično se smatra da su Francis Watson i James Crick otkrili strukturu DNK – deoksiribonukleinsku kiselinu koja nosi tajnu života. Za to otkriće dobili su Nobelovu nagradu 1962. Treći nositelj nagrade bio je Maurice Wilkins. Svoje otkriće objavili su 28. veljače 1953. u Eagle pubu u Cambridgeu. Međutim, “zaboravili” su spomenuti ključnu osobu koja do toga dovela.

Riječ je o znanstvenici Rosalind Franklin koja je napravila dotad najbolje slike DNK. Radila je u laboratoriju u londonskom King’s College. Kao žena među znanstvenicima nije imala podršku, a njezin suradnik Maurice Wilkins nije mogao podnijeti da ona ima važnu ulogu u projektu. Pokazao je Wilkinsu i Cricku njezin najbolji uradak bez njezina znanja, što im je omogućilo uvid u ključne informacije o DNK.

Watson, Crick i Wilkins su nesumnjivo mnogo doprinijeli razumijevanju DNK, ali je Rosalind Franklin imala ulogu koja joj osporavana do današnjih dana. Fanklin je umrla od raka 1957. Crick je kasnije izjavio da bi sigurno dobila nagradu da je poživjela, budući da je njezino istraživanje omogućilo ovo važno otkriće.

Piše: M.A.


Komentari