Na današnji dan

Warren Buffett – skromni milijarder iz Omahe – 1930.

Unatoč ogromnom bogatstvu koje je stekao, Warren Buffett još uvijek živi u skromnoj kući.

 Warren Buffett, Jedan od najuspješnijih investitora u suvremenoj povijesti rođen je 30. kolovoza 1930. godine. Rodio se u gradu Omahi u američkoj saveznoj državi Nebraski, a već se u ranoj mladosti počeo baviti vođenjem manjih poslova. Tako je kao dječak prodavao žvakaće gume i neke druge proizvode od vrata do vrata. Prve dionice nabavio je kad mu je bilo samo 11 godina.

Dolarskim milijunašem postao je u dobi od oko 31 godine, nakon niza dobrih ulaganja. Kupio je zatim u Omahi tekstilnu kompaniju imena Berkshire Hathaway. U međuvremenu je ona postala središnjom kompanijom za njegovo poslovno carstvo, premda je s vremenom potpuno napustila proizvodnju tekstila. Ukupna vrijednost kompanije Berkshire Hathaway narasla je tijekom vremena zbog Buffettovih dobrih ulaganja na vrijednost od nekoliko stotina milijardi dolara. Također zvan Prorok iz Omahe ili Mudrac iz Omahe, Buffett je poznat po svojoj privrženosti filozofiji vrijednosnog ulaganja te po osobnoj štedljivosti unatoč ogomnom bogatstvu. O njegovm načinu ulaganja napisane su mnogobrojne knjige.

Godine 2008. postao je Buffett najbogatijim čovjekom na svijetu, s bogatstvom od otprilike 62 milijarde dolara, a danas se nalazi na trećem mjestu iza Carlosa Helua i Billa Gatesa. Unatoč ogromnom bogatstvu koje je stekao, Warren Buffett još uvijek živi u  skromnoj kući koju je kupio 1950-ih godina za 31.500 dolara (ta se kuća nalazi u njegovom u rodnom gradu Omahi). Općenito je Buffett poznat po razmjerno skromnom načinu života, s obzirom na njegovo ogromno bogatstvo. Hobiji mu uključuju igranje bridža i sviranje na ukuleleu. Poznati je filantrop, a obećao je da će 99 % svog bogatstva nakon smrti donirati u dobrotvorne svrhe.

piše: Dražen Krajcar


Komentari