Na današnji dan

Walter Chrysler – osnivač automobilskog carstva – 1940.

Jedan od najvećih poduzetničkih pothvata Waltera Chryslera bilo je financiranje izgradnje znamenitog Chryslerovog nebodera u New Yorku.

Dana 18. kolovoza 1940. godine umro je poznati automobilski poduzetnik Walter Chrysler. Dakako, po njemu se danas zove korporacija Chrysler, a u njenom su vlasništvu, osim marke Chrysler, još i marke Jeep, Dodge, Ram i neke druge. Dapače, u prošlosti je kompanija Chrysler bila vlasnik također i marki Plymouth, DeSoto, Imperial, Simca, Sunbeam, Hudson i Nash, no one su se u međuvremenu ugasile.

Osnivač tog velikog automobilskog carstva – Walter Chrysler – bio je zapravo Amerikanac njemačkog podrijetla. Njegovo se obiteljsko stablo može navodno unatrag pratiti do Nijemca imenom Johann Philipp Kreissler, koji se rodio 1672. godine, a otišao je iz Njemačke u Ameriku 1709. godine. Ishodište obitelji Kreissler bilo je na području Falačke (Pfalz), u blizini rijeke Rajne, a južno od grada Mainza.

Jedan od najvećih poduzetničkih pothvata Waltera Chryslera bilo je financiranje izgradnje znamenitog Chryslerovog nebodera u New Yorku (engl. Chrysler Building). Ta građevina visoka je 319 metara i u vrijeme kad je sagrađena bila je najviša na svijetu (viša je i od Eiffelovog tornja). Zanimljivo je da ju je Walter Chrysler financirao iz vlastitih sredstava, a ne putem automobilske kompanije Chrysler. Time je želio osigurati da njegovi potomci naslijede zgradu (oni su je ipak prodali već oko 13 godina nakon njegove smrti).


Komentari