Na današnji dan

Walt Disney svjedočio protiv komunista – 1947.

Walt Disney izjavio je pred Odborom da smatra da su neki sindikalisti i organizatori štrajka u njegovim studijima komunisti.

Dana 24. listopada 1947. godine znameniti Walt Disney svjedočio je protiv komunista pred članovima američkog Kongresa. Disney je bio poznat kao izraziti antikomunist (primjerice, prilikom posjeta sovjetskog lidera Hruščova SAD-u zabranio je tom političaru posjet Disneylandu, premda je Hruščov želio vidjeti tu atrakciju).

Svjedočenje je Disney održao pred poznatim Odborom Predstavničkog doma za neameričke aktivnosti (engl. House Un-American Activities Committee – HUAC). Taj je zloglasni odbor bio svojevremeno glavni organ za istraživanje komunističkog djelovanja u SAD-u. Na udaru tih istraga jedno je vrijeme bio i Hollywood.

Walt Disney ispričao je odboru da smatra da su neki sindikalisti i organizatori štrajka u njegovim studijima komunisti. Konkretno, Disney je kao vjerojatne komuniste označio Herberta Sorrella, Davida Hilbermana i Williama Pomerancea.


Na svjedočenju se Disney, dakako, vrlo negativno izrazio prema Komunističkoj stranci. Rekao je da smatra da je ona “neamerička stvar” i da ne vjeruje da je prava politička stranka.

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=EWLmfNEzaZo

Komentari