Na današnji dan

Vulkanska erupcija u SAD-u ekvivalentna eksploziji termonuklearne bombe – 1980.

Vulkanski pepeo iz erupcije vulkana Mount St. Helens zasuo je čak 11 američkih saveznih država i pet kanadskih provincija, a nastali je stup dima bio visok oko 24 kilometra. 

Dana 18. svibnja 1980. godine dogodila se katastrofalna erupcija vulkana Mount St. Helens u američkoj saveznoj državi Washington. Radilo se o najsnažnijoj vulkanskoj erupciji u povijesti SAD-a kao države, a prilikom nje ubijeno je 57 ljudi na izravan način (broj neizravnih žrtava prouzročenih posljedicama erupcije bio je vjerojatno još i veći). Vulkan Mount St. Helens nalazi se u američkoj saveznoj državi Washington (koja graniči s Kanadom i izlazi na Tihi ocean), otprilike 100 kilometara južno od Seattlea i oko 80 kilometara od grada Portlanda u susjednom Oregonu. Vrh te vulkanske planine urušio se spomenutog dana i oslobodio veliku količinu materijala iz unutrašnjosti zemlje. Vulkanski pepeo iz erupcije zasuo je čak 11 američkih saveznih država i pet kanadskih provincija, a nastali je stup dima bio visok oko 24 kilometra.

Najsmrtonosniji udar, kao i kod većine vulkanskih erupcija, proizveo je piroklastični tok, koji se iz središta vulkana proširio niz obronke, ponegdje možda čak i nadzvučnom brzinom. Spalio je i oborio drveće na području od čak oko 600 četvornih kilometara tj. 60.000 hektara. U termičkoj je smislu erupcija vulkana Mount St. Helens navodno bila ekvivalentna nuklearnoj eksploziji od otprilike 24 megatona.

Komentari