Na današnji dan

Rođen francuski maršal Joseph Joffre (1852.)

Joseph Joffre, francuski maršal i vodeći vojni zapovjednik iz razdoblja Prvog svjetskog rata, rođen je 12. siječnja 1852. godine. Maršal Joffre rodio se u gradiću Rivesaltesu na krajnjem jugu Francuske, udaljenom samo tridesetak kilometara od španjolske granice.

Postavljen je 1912. kao general divizije za načelnika Glavnog stožera, tj. šefa Generalštaba Francuske vojske, a 1915. stvorena je za njega nova, još viša zapovjedna funkcija, ona vrhovnog zapovjednika francuskih armija (fr. Commandant en chef des armées françaises).Neslužbeno je Joffre označavan i titulom generalissimusa.

Godine 1916. dodijeljen mu je i položaj maršala Francuske (fr. Maréchal de France), što je bilo prvo proglašenje novog maršala još od 1870. godine (tijekom čak 46 godina nije bilo novoproglašivanih maršala u Francuskoj, još od razdoblja pada Drugog Carstva Napoleona III. Bonapartea). U trenutku kad je Joffre 1916. dobio maršalski položaj bio je ujedno i jedini francuski maršal, jer je posljednja živuća osoba s titulom maršala Francuske bila preminula još 1895. godine, tj. dvadesetak godina ranije (bio je to maršal François Certain Canrobert).

Osim Joffrea još je samo jedan Francuz tijekom Prvog svjetskog rata dobio naslov maršala. Bio je to Ferdinand Foch, koji je maršalom proglašen 1918. (Philippe Pétain postao je maršalom samo oko deset dana nakon završetka Prvog svjetskog rata). Unatoč Joffreovim silnim titulama, u stvarnosti je on već krajem 1916. izgubio vrhovno zapovjedništvo nad francuskom vojskom, tako da je većinu svog maršalskog staža proveo u sjeni. Preminuo je 1931. u Parizu, u dobi od 78 godina.


Komentari