Na današnji dan

Vostok na Antarktici – najhladnije mjesto na Zemlji (1983.)

Dana 21. srpnja 1983. izmjerena je najniža temperatura ikada zabilježena na planetu Zemlji – minus 89,2 °C. Mjesto gdje je izmjerena naziva se Pol hladnoće i nalazi se na Antarktici, na mjestu ruske istraživačke polarne postaje Vostok. Ime Vostok na ruskom znači Istok i nastalo je od imena broda Vostok, na kojem je plovila ruska ekspedicija koja je otkrila Antarktiku 1820. (pod zapovjedništvom Lazareva i Bellingshausena). Zanimljivo je, dakle, da su upravo Rusi bili ti koji su prvi otkrili kontinent Antarktiku. I danas Ruska Federacija ima na Antarktici istraživačke postaje, premda nema suverenog prava na antarktički teritorij (kao uostalom niti jedna druga svjetska država).

Postaja Vostok jedno je od najizoliranijih područja na svijetu, jer se nalazi oko 1.000 kilometara od najbliže morske obale, u blizini antarktičkog Pola nedostupnosti (najudaljenije točke od mora). I dan danas je postaja stalno naseljena i opskrbljena. Po ljeti na njoj boravi čak 25 ljudi, a po zimi im broj pada otprilike na 13. Na tom mjestu polarna zima traje čak 3 mjeseca i za čitavo to vrijeme sunce uopće ne izlazi. Postaja Vostok nalazi se na velikoj nadmorskoj visini od čak 3.488 metara.

Zanimljivo je da se točno ispod postaje Vostok nalazi ogromno jezero, najveće jezero pod ledom i 7. po veličini od svih jezera na svijetu. To je jezero veće od čitave Slavonije i voda u njemu je stara između 15 i 25 milijuna godina. Vrše se bušenja kojima je cilj doći do njegove vode. Najviša temperatura koja je ikada zabilježena na postaji Vostok bila je -12.2°C, još uvijek znatno ispod točke smrzavanja.

Komentari