Na današnji dan

Voshod 1 – Prvo lansiranje liječnika u svemir (1964.)

Dana 12. listopada 1964. lansirana je u svemir prva letjelica s više članova posade. Bio je to sovjetski Voshod 1, u kojem su bila čak tri kozmonauta (sovjetski naziv za astronaute). U svim prethodnim američkim i sovjetskim letovima u svemir sudjelovao je samo po jedan član posade. Trojku kozmonauta koja je na današnji dan poletjela u svemir činili su: Vladimir Komarov kao pilot, Konstantin Feoktistov kao inženjer i Boris Jegorov kao liječnik. Bio je to ujedno i prvi put da su u svemir lansirani liječnik i inženjer (raniji su kozmonauti bili profesionalni piloti).

Voshod 1 lansiran je s kozmodroma Bajkonur, koji se danas nalazi na području Kazahstana. Let je trajao 24 sata, 17 minuta i 3 sekunde, a upravo je tih dana smijenjen sovjetski lider Nikita Hruščov, koga je zamijenio Leonid Brežnjev. Slikovito rečeno, trojica spomenutih kozmonauta poletjela su za vrijeme vlasti Hruščova, a sletjela su u SSSR pod vlašću Leonida Brežnjeva.

Let Voshoda 1 toliko je bio na brzinu organiziran i improviziran da je predstavljao svojevrstan cirkus. Naime, radilo se o načelno premalenoj kapsuli za tri osobe, preuzetoj iz prethodnih misija Vostok, namijenjenih samo jednoj osobi (u takvoj je kapsuli poletio i Gagarin u svemir kao prvi čovjek u povijesti uopće). Zbog nedostatka prostora kozmonauti nisu mogli nositi svemirska odijela, nego su u kapsulu smješteni bez njih, postavši tako prvi ljudi u svemiru bez odijela. Kako bi ušli u uska sjedala morali su navodno provesti čak i određeno vrijeme na dijeti.

Ipak, na simboličan način tim je letom SSSR prestigao SAD, jer su Amerikanci dvojicu astronauta uspjeli u istoj kapsuli poslati prvi put u svemir tek sljedeće godine (na letu Gemini 3), a trojicu tek 1968. (na letu Apollo 7).


Komentari