Na današnji dan

Vojvotkinja od Luga – sestra današnjeg španjolskog kralja – 1963.

Infantkinja Elena bila je prvorođeno dijete kralja Juana Carlosa i kraljice Sofije, tako da je starija od svog brata Filipa VI. (današnjeg španjolskog kralja).

Dana 20. prosinca 1963. godine rođena je infantkinja Elena, najstarija sestra današnjeg španjolskog kralja Filipa VI. iz dinastije Bourbon. Infantkinja Elena dobila je od svog oca – kralja Juana Carlosa – titulu vojvotkinje od Luga. Ta je titula, koja prije nije postojala u španjolskoj povijesti, naziv dobila po mjestu Lugo, smještenom u Galiciji na sjeveru Španjolske, oko 80 kilometara od znamenitog katoličkog svetišta u Santiagu de Composteli.

Infantkinja Elena starija je od svog brata, spomenutog kralja Filipa VI. (bila je prvorođeno dijete kralja Juana Carlosa i kraljice Sofije). U međuvremenu je u nekoliko europskih monarhija uvedena tzv. apsolutna primogenitura, po kojoj muška djeca nemaju prednost u nasljeđivanju prijestolja. Uvođenje takvog zakona razmatra se u današnje vrijeme i u Španjolskoj (već je uvedena apsolutna primogenitura kod nasljeđivanja španjolskih plemićkih titula). Da je u prošlosti takav zakon već postojao u Španjolskoj, danas bi infantkinja Elena bila na prijestolju umjesto svog brata, jer je starija od njega. U svakom slučaju, danas je infantkinja Elena treća u redu za nasljeđivanje španjolske krune, iza svojih dvaju nećakinja, Filipovih kćeri.


Komentari