Na današnji dan

Vojvoda Oton I. od Braunschweig-Lüneburga (1252.)

Dana 9. lipnja 1252. umro je Oton I., prvi vojvoda od Braunschweig-Lüneburga. Od njega su potekli svi kasniji pripadnici dinastije Braunschweig-Lüneburg, kao grane starije dinastije Welf. Svi članovi dinastije Braunschweig-Lüneburg imali su pravo na titulu vojvode od Braunschweiga i Lüneburga (njem. Herzog zu Braunschweig und Lüneburg, lat. Dux Brunsvicensis et Luneburgensis). Ta je dinastija postala svjetski poznatom kad je 1714. godine stupila na britansko kraljevsko prijestolje.

Oton I. bio je unuk glasovitog Henrika Lava (njem. Heinrich der Löwe), jednog od najbogatijih i najmoćnijih velikaša u njemačkoj srednjovjekovnoj povijesti. Henrik Lav posjedovao je svojedobno čak dva golema vojvodstva – Bavarsku i Sasku – tako da su mu se posjedi prostirali od Sjevernog i Baltičkog mora do Alpa.

Budući da su njegovi rođaci preminuli bez muških potomaka, Oton I. ostao je jedinim živućim unukom i muškim nasljednikom Henrika Lava. Ipak, on nije naslijedio sve spomenute djedove posjede. Naime, carevi iz dinastije Hohenstaufen, počevši od Fridrika Barbarosse, okomili su se na te posjede i uspjeli su mu ih većinu oduzeti. Na kraju su Otonu I. ostali samo teritoriji oko gradova Braunschweiga i Lüneburga u sjevernoj Njemačkoj. Kao utjeha došlo mu je priznanje vojvodske titule, premda se ona nije odnosila na nekadašnja golema vojvodstva Bavarsku i Sasku, nego na razmjerno skromno novostvoreno vojvodstvo Braunschweig-Lüneburg. 

Vojvoda Oton I. od Braunschweig-Lüneburga preminuo je u Lüneburgu u ranim 50-im godinama. Vojvodstvo Braunschweig-Lüneburg zadržali su njegovi nasljednici sve do 1918. godine, a vojvodsku titulu nose i danas. Naime, izravni muški potomak Otona I. od Braunschweig-Lüneburga danas je vojvoda Ernst August od Hannovera, poznat kao suprug princeze Caroline od Monaca.


Komentari