Na današnji dan

Vojvoda od Sutherlanda – vlasnik najskuplje privatne rezidencije u Londonu (1786.)

Vojvoda od Sutherlanda ondje je ugostio mnoge uglednike, uključivši navodno i talijanskog revolucionara Giuseppea Garibaldija, američku aktivisticu za ukidanje ropstva Harriet Beecher Stowe, britansku kraljicu Viktoriju i poljskog pijanista Frédérica Chopina.

Dana 8. kolovoza 1786. godine rođen je George Sutherland-Leveson-Gower, vojvoda od Sutherlanda i vlasnik najskuplje privatne rezidencije u Londonu. Naslijedio je od oca visoke titule vojvode od Sutherlanda (engl. Duke of Sutherland), markiza od Stafforda (engl. Marquess of Stafford) i earla tj. grofa Gowera (engl. Earl Gower). Posjedovao je nekoliko najvećih dvoraca u Engleskoj i Škotskoj, uključujući dvorac Dunrobin (engl. Dunrobin Castle) u škotskoj grofoviji Sutherland, dvorac Trentham Hall u engleskoj grofoviji Staffordshire te dvorac Cliveden u Buckinghamshireu.

U Londonu je vojvoda od Sutherlanda posjedovao rezidenciju zvanu Stafford House, smještenu u najelitnijem dijelu tog grada, s pogledom na znamenitu Buckinghamsku palaču i u neposrednoj blizini kraljevske palače Saint James. Pri procjenama korištenima za naplatu poreza ta je zgrada rangirana kao najvrednija privatna rezidencija u Londonu. Vojvoda od Sutherlanda ondje je ugostio mnoge uglednike, uključivši navodno i talijanskog revolucionara Giuseppea Garibaldija, američku aktivisticu za ukidanje ropstva Harriet Beecher Stowe, britansku kraljicu Viktoriju i poljskog pijanista Frédérica Chopina. Vojvoda od Sutherlanda poživio je do veljače 1861. godine, a preminuo je u Londonu u dobi od 74 godine.

Komentari