Na današnji dan

Vojvoda od Sullyja – moćni prvi ministar francuskog kralja Henrika IV. – 1641.

Vojvoda je posjedovao gomilu aristokratskih titula, a nagomilao je bogatstvo koje je izazivalo zavist kod ostalih dvorjana.

Dana 22. prosinca 1641. godine umro je Maximilien de Béthune, vojvoda od Sullyja. Doživio je za to vrijeme prilično visoku 83. godinu (rođen je još 1559. godine), a pripadao je plemićkoj obitelji de Béthune, jednoj od najstarijih u Francuskoj.

Maximilien de Béthune posjedovao je tijekom života praktički sve dostupne stupnjeve francuskih aristokratskih titula. Naime, bio je barun od Contija, Caussadea, Montricouxa, Montignyja, Breteuila i Francastela, vikont od Meauxa, grof od Mureta i Villebona, markiz od Rosnyja i Nogenta, suvereni princ (knez) od Boisbellea i Henrichemonta te vojvoda od Sullyja i pair Francuske. Budući da je titula vojvode i paira bila najviša u francuskoj aristokratskoj hijerarhiji, Maximilien de Béthune poznat je danas ponajviše kao vojvoda od Sullyja. Osim spomenutih nasljednih titula, vojvoda je bio i maršal Francuske, vrhovni nadglednik financija te veliki meštar artiljerije. U praksi je vojvoda od Sullyja funkcionirao kao prvi ministar (premijer) francuskog kralja Henrika IV. (prvog vladara iz dinastije Bourbon). Od vojvodinih dvoraca najpoznatiji su Sully-sur-Loire, po kojem je nosio vojvodsku titulu, te dvorac Rosny-sur-Seine. Spomenuti dvorac Sully-sur-Loire danas je jedan od najslavnijih u znamenitoj dolini rijeke Loire. U Parizu je vojvoda posjedovao palaču Sully, a nagomilao je bogatstvo koje je izazivalo zavist kod ostalih dvorjana. Preminuo je kod svog dvorca Villebon, oko 100 kilometara jugozapadno od Pariza.


Komentari