Na današnji dan

Vojvoda od Monmoutha – čovjek koji je pokušao postati britanskim kraljem – 1649.

Premda je vojvoda od Monmotha bio nezakoniti kraljev sin i nije imao pravo na nasljeđivanje prijestolja, postao je bitan jer kralj Karlo II. nije imao zakonitih potomaka.

Dana 9. travnja 1649. godine rođen je James, prvi vojvoda od Monmoutha i pretendent na britansko kraljevsko prijestolje. Bio je nezakoniti sin britanskog kralja Karla (Charlesa) II. iz dinastije Stuart, a rodio se u vrijeme dok je taj kralj još bio u progonstvu. Naime, radilo se o razdoblju Građanskog rata, u kojem je Engleska proglašena republikom, a raniji kralj Karlo I. (otac Karla II.) smaknut je odsijecanjem glave. Premda su rojalisti priznavali Karla II. za zakonitog kralja, on spomenute 1649. godine nije imao faktičku vlast nad Engleskom, a boravio je u Nizozemskoj. Ondje je s djevojkom Lucy Walter dobio sina, spomenutog Jamesa, kojeg je kasnije uzdigao na čast vojvode od Monmoutha (engl. Duke of Monmouth).

Premda je James bio nezakoniti sin i nije imao pravo na nasljeđivanje prijestolja, postao je bitan jer Karlo II. nije imao zakonitih potomaka. Nakon smrti Karla II. pokušao je Monmouth postati britanskim kraljem i stekao je određene sljedbenike, nezadovoljne novim kraljem Jakovom (Jamesom) II., koji je kao brat naslijedio Karla II. 1685. godine. Monmouth je digao ustanak protiv svog strica Jakova II., no vojno je poražen i smaknut već u lipnju spomenute 1685. godine. U trenutku pogubljenja imao je vojvoda od Monmoutha samo 36 godina.

Komentari