Na današnji dan

Vojvoda od Luxembourga i uspješni voskovođa Luja XIV. – 1628.

Zbog svojih je vojnih uspjeha dobio nadimak le tapissier de Notre-Dame, što se približno može prevesti kao dekorater crkve Notre-Dame. 

François-Henri de Montmorency-Luxembourg, francuski aristokrat i vojskovođa, rođen je 8. siječnja 1628. godine. Rodio se u Parizu kao pripadnik dinastije de Montmorency, jedne od najstarijih francuskih plemićkih obitelji. Isprva je imao samo grofovsku titulu, no kasnije je uzdignut na sam vrh aristokratske hijerarhije u Francuskoj, zahvaljujući prvenstveno svojim rodbinskim vezama i dobroj ženidbi. Naime, François-Henri de Montmorency oženio se vojvotkinjom od Piney-Luxembourga, čime je i sam postao vojvodom po ženinom pravu (lat. jure uxoris).

François-Henri bio je rođak i prijatelj iz djetinjstva znamenitog vojskovođe Louisa de Bourbona, princa od Condéa. Godine 1675. postao je maršalom Francuske pa je od tada većinom nazivan maršalom od Luxembourga. Zbog svojih je vojnih uspjeha dobio kao maršal nadimak le tapissier de Notre-Dame, što se približno može prevesti kao dekorater crkve Notre-Dame. Naime, nakon jedne je pobjede poslao u tu crkvu mnoštvo zarobljenih protivničkih vojnih zastava. Vojna karijera François-Henrija de Montmorency-Luxembourga trajala je oko pedeset godina i bio je jedan od najuspješnijih vojskovođa iz razdoblja vladavine kralja Luja XIV.

Vojvoda François-Henri de Montmorency preminuo je 1695. godine u Versaillesu, u 68. godini.


Komentari