Na današnji dan

Vojvoda od Holstein-Gottorpa – njemački predak ruskih careva – 1700.

Njegova dinastija nosila je ime po pokrajini Holstein i dvorcu Gottorpu u neposrednoj blizini grada Schleswiga na sjeveru Njemačke.

Dana 30. travnja 1700. godine rođen je vojvoda Karlo Fridrik od Holstein-Gottorpa, otac ruskog cara Petra III. (supruga znamenite carice Katarine Velike), a time i predak svih kasnijih ruskih careva. Premda je ruska carska obitelj i nakon Petra III. nosila službeni naziv Romanov, ona je u dinastičkom pogledu pripadala kući Holstein-Gottorp tj. dinastiji Karla Fridrika od Holstein-Gottorpa kao njenog pretka.

Inače, dinastija Holstein-Gottorp nosila je ime po pokrajini Holstein, smještenoj na dansko-njemačkom graničnom području, i po dvorcu Gottorpu u neposrednoj blizini grada Schleswiga na sjeveru Njemačke. Ta je dinastija bila jedna grana starije dinastije Oldenburg, koja je također potjecala iz sjeverne Njemačke. Sve u svemu, veći dio predaka Karla Fridrika od Holstein-Gottorpa bio je skandinavskog i njemačkog podrijetla (jedan pradjed bio mu je dansko-norveški kralj, a jedan švedski kralj). U Rusko Carstvo došao je Karlo Fridrik oženivši se s ruskom velikom kneginjom Anom Petrovnom, starijom kćeri znamenitog cara Petra Velikog. Budući da je njihov sin, spomenuti Petar III., postao 1762. godine ruskim carem, potomstvo Karla Fridrika dospjelo je do carskog prijestolja. U to je vrijeme Karlo Fridrik već bio duže vrijeme pokojnik, jer je preminuo još 1739. godine, u ranoj dobi od 39 godina.

Komentari