Na današnji dan

Vojvoda od Edinburgha koji je postao vladarom države u Njemačkoj – 1900.

Alfred je bio mlađi sin britanske kraljice Viktorije, koja ga je proglasila vojvodom od Edinburgha. Znatno kasnije, tek u 50. godini svoga života, postao je Alfred i vladajućim vojvodom države Sachsen-Coburg-Gotha u Njemačkoj.

Dana 30. srpnja 1900. godine umro je Alfred od Sachsen-Coburg-Gothe, vojvoda od Edinburgha. Zanimljiv je po tome što je rođen kao britanski princ i sin kraljice Viktorije, a zavladao je njemačkom državicom Sachsen-Coburg-Gotha. Naime, tu je državicu naslijedio preko svog oca, znamenitog princa Alberta od Sachsen-Coburg-Gothe, supruga britanske kraljice Viktorije. Albert osobno nije bio vladar Sachsen-Coburg-Gothe jer je bio mlađi sin u obitelji, tako da je državicu naslijedio njegov stariji brat. Ipak, nakon smrti tog brata (Ernesta II.), koji je bez potomaka preminuo 1893. godine, prijestolje Sachsen-Coburg-Gothe trebalo je pripasti sinovima spomenutog princa Alberta i britanske kraljice Viktorije. Najstariji sin, kasniji britanski kralj Edward VII. odrekao se prijestolja jer je već tada bio princ od Walesa. Time je prijestolje pripalo njegovom bratu – spomenutom Alfredu – koji je postao novim vladajućim vojvodom od Sachsen-Coburg-Gothe.

Alfreda je kraljica Viktorija rodila u dvorcu Windsor 1844. godine, u sedmoj godini svoga vladanja Velikom Britanijom. Godine 1866., kad je Alfred imao 21 godinu, proglasila ga je Viktorija vojvodom od Edinburgha (engl. Duke of Edinburgh), prema nazivu istoimenog grada u Škotskoj. Ta je titula u dotadašnjoj britanskoj povijesti bila upotrijebljena samo dva puta, a danas ju nosi suprug britanske kraljice Elizabete II. (princ Filip). Vladajućim vojvodom od Sachsen-Coburg-Gothe postao je Alfred znatno kasnije, tek u 50. godini svoga života. Zanimljivo je da je, po svemu sudeći, paralelno zadržao i titulu vojvode od Edinburgha. Dakako, titula vojvode od Sachsen-Coburg-Gothe bila je rangom znatno viša, jer je označavala suverenog vladara, dok je titula vojvode od Edinburgha bila samo britanska aristokratska titula.

Alfred se kao vladajući vojvoda od Sachsen-Coburg-Gothe doista preselio u Njemačku. Ondje je posjedovao dva grada-rezidencije: Coburg i Gothu, od kojih je svaki imao impresivne dvorce. Alfred je preminuo na današnji dan kod svog dvorca Rosenau u blizini Coburga. Njegova majka – britanska kraljica Viktorija – umrla je samo oko šest mjeseci nakon njega.


Komentari