Na današnji dan

Vojvoda od Devonshirea – jedan od najbogatijih Britanaca – 1790.

William Cavendish svoju je glavnu rezidenciju imao u znamenitom dvorcu Chatsworth, danas jednom od turistički najposjećenijih u Engleskoj.

Dana 21. svibnja 1790. godine rođen je William Cavendish, šesti vojvoda od Devonshirea. Bio je jedan od najbogatijih aristokrata u cijeloj Velikoj Britaniji jer je već u dobi od 21 godine naslijedio navodno čak osam dvoraca i palače te oko 80.000 hektara zemljišta. Njegova obitelj Cavendish držala je titulu vojvode od Devonshirea još od 1694. godine (vojvodska je titula najviša od svih aristokratskih titula u Velikoj Britaniji). Po svojoj majci potjecao je William Cavendish iz uglednih obitelji Spencer i Churchill. Dapače, njegova je majka bila Georgiana Cavendish, u javnosti danas široko poznata po nagrađivanom filmu The Duchess (Vojvotkinja) iz 2008. godine, s Keirom Knightley u glavnoj ulozi.

William Cavendish svoju je glavnu rezidenciju imao u znamenitom dvorcu Chatsworth, danas jednom od turistički najposjećenijih u Engleskoj. Taj je dvorac smješten u grofoviji Derbyshire, kao i vojvodin drugi veliki dvorac Hardwick Hall, sagrađen još u vrijeme engleske kraljice Elizabete I. iz dinastije Tudor. Pokraj Londona posjedovao je vojvoda vilu zvanu Chiswick House, smještenu nedaleko od rijeke Temze. Općenito se vojvoda intenzivno zanimao za hortikulturu pa su njegovi dvorci dobili veličanstvene parkove. Zbog interesa za botaniku i egzotične biljne vrste dobila je po Williamu Cavendishu ime današnja najkorištenija sorta banana (sorta Cavendish). Vojvoda se nikada nije ženio, zbog čega je dobio čak i nadimak “Vojvoda neženja” (“Bachelor Duke”), a nije imao ni potomaka. Titulu vojvode od Devonshirea naslijedio je, stoga, nakon Cavendishove smrti 1858. godine njegov daljnji rođak.


Komentari