Na današnji dan

Vojvoda od Cumberlanda zvani Krvnik – 1721.

Nadimak Krvnik dobio je nakon Bitke kod Cullodena u Škotskoj.  

Zloglasni britanski princ Vilim August, poznat i pod titulom vojvoda od Cumberlanda, rođen je 15. travnja 1721. godine. Bio je iz njemačke dinastije Welfovaca, koja je neobičnom linijom nasljeđivanja došla na britansko prijestolje samo 6 godina prije njegovog rođenja. Radilo se o nasljeđivanju u ženskoj liniji, po kojem je britanska kruna pripala kralju Georgeu I., koji je bio Nijemac, a pri stupanju na englesko prijestolje nije znao ni engleski jezik.

Princ Vilim August bio je unuk kralja Georgea I., a dobio je visoku titulu vojvode od Cumberlanda kad su mu bile samo 4 godine. Odrastao je u Engleskoj i bio je dobro obrazovan. Naime, majka mu je za tutora odabrala slavnog znanstvenika Edmonda Halleya (po kojem se zove Halleyev komet). S vremenom se princ usmjerio na vojno zanimanje.

Kao vojnik i član kraljevske dinastije, princ je ubrzano napredovao. Postao je vrhovni zapovjednik britanske kopnene vojske, a bio je zloglasan po svojoj strogoj disciplini i vojničkoj nemilosrdnosti. Nadimak Krvnik (engl. Butcher) dobio je nakon Bitke kod Cullodena u Škotskoj. To je bila posljednja bitka na britanskom tlu. U njoj je princ do temelja porazio jakobitske snage koje su pokušale izvršiti invaziju Velike Britanije. Naime, jakobiti su bili pristalice prognane katoličke dinastije (James II. i njegovi nasljednici) koja je vladala Velikom Britanijom do 1688. godine.

Princ je okrutno likvidirao jakobitske pobunjenike. Nakon pobjede dao je na bojnom polju pobiti sve neprijateljske vojnike. Zatim je prodro u dijelove Škotske gdje su podržavali jakobite i tamo napravio pokolj i među civilnim stanovništvom. To su većinom bili dijelovi poznatog škotskog Highlanda. Jakobiti se nikada nisu uspjeli vratiti britansko prijestolje.


piše: Dražen Krajcar

Komentari