Na današnji dan

Vojvoda od Clarencea – posljednji lord majordom (1421.)

Dana 22. ožujka 1421. poginuo je engleski princ Thomas od Lancastera, vojvoda od Clarencea. Zanimljiv je po tome što je bio posljednji trajni držatelj funkcije lorda majordoma (engl. Lord High Steward) u povijesti Engleske.

Radilo se o najvišoj državnoj funkciji u srednjovjekovnoj Engleskoj, koja je nadvisivala čak i funkciju lorda kancelara (engl. Lord Chancellor). Thomas je bio sin engleskog kralja Henrika IV. i mlađi brat moćnog osvajača Henrika V., a od oca je dobio titulu vojvode od Clarencea (engl. Duke of Clarence, lat. Dux Clarentiae) i grofa (earla) od Aumalea, nazvanu po posjedu Aumale u Normandiji (današnja Francuska). Premda se na prvi pogled čini neobičnim što je sin engleskog kralja nosio francusku titulu, potrebno je uzeti u obzir da su u srednjem vijeku engleski kraljevi vladali golemim dijelovima današnje Francuske.

Spomenutog datuma vojvoda od Clarencea pobijeđen je u Bitki kod Baugéa u Francuskoj, nedaleko od rijeke Loire. Radilo se o važnoj bitki u Stogodišnjem ratu, jer je ona pokazala da je Engleze ipak moguće potući u okršaju (u Bitki kod Azincourta pet i pol godina ranije Francuzi su doživjeli katastrofalan poraz od Engleza, koji ime je uvelike skršio samopouzdanje).

Vojvodu su kod Baugéa pobijedili Francuzi uz pomoć Škota, svojih saveznika. Tijekom bitke vojvodu od Clarencea ubili su francuski ili škotski vitezovi (izvješća se o tome razlikuju). Bio je to velik poraz za Engleze, tim više zbog toga što je vojvoda od Clarencea u tom trenutku bio pretpostavljeni nasljednik engleske krune (tadašnji kralj Henrik V., koji mu je bio stariji brat, u to doba još nije imao djece). 


Komentari