Na današnji dan

Vojvoda od Bedforda – čovjek kome je Ivana Orleanska osujetila namjeru da zavlada čitavom Francuskom – 1435.

Moćni vojvoda od Bedforda bio je stric malodobnog engleskog kralja, a u dječakovo je ime vladao Francuskom koja je bila na pragu da je Englezi osvoje. Ipak, Ivana Orleanska pomrsila je račune Englezima.

Dana 14. rujna 1435. godine umro je moćni John od Lancastera, vojvoda od Bedforda. Bio je brat engleskog kralja Henrika V. – pobjednika nad Francuzima kod Azincourta i osvajača gotovo cijele Francuske. Kralj Henrik V. umro je u srednjim tridesetim godinama svog života, upravo kad je bio na pragu zadobivanja francuskog kraljevskog prijestolja (time bi ujedinio englesku i francusku krunu). Spomenuti kraljev brat – vojvoda od Bedforda – dobio je po kraljevoj smrti važnu ulogu, jer je Henrik V. za sobom ostavio sinčića Henrika VI. – starog manje od godinu dana. Ni dva mjeseca nakon Henrika V. umro je i francuski kralj Karlo VI., a malog Henrika VI. zapala je i francuska kruna.

Budući da je Henrik VI. bio beba kad je naslijedio prijestolja Engleske i Francuske, njegovi stričevi – vojvoda od Bedforda i vojvoda od Gloucestera – počeli su vladati u njegovo ime. Vojvoda od Bedforda proglašen je regentom Francuske i nastavio je ratovati u toj zemlji s ciljem njenog potpunog osvajanja. u tome nije uspio prije svega zahvaljujući angažmanu Ivane Orleanske. Pozitivno je utjecala na Francuze i oni su na kraju uspjeli obraniti zemlju od Engleza.

Za vrijeme regentstva vojvode od Bedforda uspjeli su Englezi u Francuskoj zarobiti Ivanu Orleansku. Održano joj je suđenje i smaknuta je na lomači 1431. godine (bila je u mladoj dobi od oko 19 godina). Vojvoda je zatim uredio i krunidbu malog Henrika VI. u Parizu za francuskog kralja. Ipak, 1435. godine moćni je vojvoda umro u jednom dvorcu u Francuskoj, samo oko četiri godine nakon spaljivanja Ivane Orleanske. Englezi su na kraju izgubili vlast u Francuskoj i s vremenom su potpuno protjerani iz nje.


Komentari