Na današnji dan

Vojvoda od Aoste – hrvatski kralj iz doba NDH – 1948

Tomislav II, po nekima posljednji hrvatski kralj, trebao je biti okrunjen kod Tomislavgrada, no na koncu nikada nije niti posjetio Hrvatsku.

Dana 29. siječnja umro je vojvoda od Aoste, nominalni hrvatski kralj Tomislav II., po nekima posljednji kralj na hrvatskom prijestolju uopće. On je bio princ iz talijanske vladajuće dinastija Savoja, a pripadao je mlađoj liniji dinastije, koja nije bila u direktnom redu za nasljeđivanje talijanskog prijestolja.

Rođeno ime bilo mu je Aimone, a u Italiji je imao titulu vojvode od Spoleta, a zatim i vojvode od Aoste. U Hrvatskoj i poratnoj Jugoslaviji posprdno je nazivan vojvoda od šporeta.

Dogovorom Ante Pavelića s Talijanima, Aimone je 1941. imenovan hrvatskim kraljem, pod imenom Tomislav II. Dakako, riječ je bila samo o tituli, jer Aimone nikada nije imao stvarnu vlast u NDH, a prema nekim izvještajima nije niti imao interesa za Hrvatsku.


Njegova je krunidba trebala navodno biti održana kod Tomislavgrada, ali to nikada nije ostvareno. Dapače, Aimone nikada nije ni posjetio Hrvatsku.

Supruga Tomislava II. zvala se Irena i teoretski je bila posljednja hrvatska kraljica. Bila je izvanredno visokog roda, jer su joj među izravnim precima bili ruski carevi i poznata britanska kraljica Viktorija. Otac joj je bio grčki kralj, djed njemački car, pradjed danski kralj, sestra rumunjska kraljica itd.

Rodlia je jednog sina, koji je dobio ime Amedeo Umberto Costantino Giorgio Paolo Elena Maria Fiorenzo Zvonimir (Zvonimir zbog toga što je bio hrvatski prijestolonasljednik). Taj je sin još danas živ.

Posljednji hrvatski kralj Tomislav II. odrekao se 1943. hrvatskog prijestolja, nakon što je Italija kapitulirala u Drugom svjetskom ratu. Na kraju je morao napustiti Italiju, kao i ostali članovi dinastije Savoja. Otišao je u Argentinu, a umro je upravo na današnji dan 1948. godine u Buenos Airesu.

Komentari