Na današnji dan

Vojvoda Leopold Lotarinški – predak careva iz dinastije Habsburg-Lothringen – 1729.

Leopoldov sin postao je zahvaljujući braku s Marijom Terezijom carem Svetog Rimskog Carstva, a carem su postala i dva Leopoldova unuka (Josip II. i Leopold II., pri čemu su obojica bili i vladari Hrvatske).

Dana 27. ožujka 1729. godine umro je vojvoda Leopold Lotarinški, svekar carice Marije Terezije. Naime, Marije Terezija udala se za njegovog sina Franju Stjepana, koji je zatim izabran za cara Svetog Rimskog Carstva. Dinastija Habsburg, koja je de facto izumrla u muškom koljenu s ocem Marije Terezije (carem Karlom VI. Habsburgovcem), nastavljena je zatim pod imenom Habsburg-Lorraine tj. Habsburg-Lothringen (na njemačkom jeziku Lotaringija nosi naziv Lothringen, a na francuskom Lorraine).

Vojvoda Leopold Lotarinški dogradio je dvorac Lunéville (franc. Château de Lunéville), zvan i Lotarinškim Versaillesom. Taj dvorac, smješten samo 20-ak kilometara od lotarinškog glavnog grada Nancyja postao je luksuznom rezidencijom s velikim parkom. Dapače, u jednom je trenutku vojvoda Leopold u Lunéville preselio i svoju glavnu rezidenciju iz Nancyja. U istom je Lunévilleu vojvoda Leopold Lotarinški i umro.

Zanimljivo je da je vojvoda Leopold zaslužan za brak svog sina Franje Stjepana s Marijom Terezijom, nasljednicom golemih habsburških posjeda. Time je vojvoda svojoj dinastiji osigurao dolazak na sam vrh moći u Europi. Leopoldov sin postao je zahvaljujući braku s Marijom Terezijom carem Svetog Rimskog Carstva. Dinastija Habsburg-Lorraine tj. Habsburg-Lothringen (Leopoldovi potomci po muškoj liniji) vladala je sve do 1918. godine.


Komentari