Na današnji dan

Vojvoda koji je uzdignuo Torino u prijestolnicu (1528.)

Emanuel Filibert, savojski vojvoda i važan vladar iz talijanske povijesti rođen je 8. srpnja 1528. godine. Osobito je značajan po tome što je preselio prijestolnicu Savojskog Vojvodstva iz Chambéryja u Torino. Radilo se o važnoj promjeni, koja je utjecala na kasniju talijansku povijest (Chambéry se nalazi u današnjoj Francuskoj, sa zapadne strane Alpa, a Torino u današnjoj Italiji, s talijanske strane Alpa). Emanuel Filibert imao je nadimak Željeznoglavi (Testa di ferro), zbog svojih vojničkih osobina. Rodio se u spomenutom Chambéryju, koji je prethodno stoljećima služio kao prijestolnica Savojskog Vojvodstva.

U njegovoj mladosti veći dio savojskih teritorija bio je pod francuskom okupacijom, no znamenitim Mirom u Cateau-Cambrésisu vraćeni su mu gotovo svi posjedi. Postao je time jednim od rijetkih nezavisnih vladara u Italiji, jer je velik dio ostalih talijanskih država bio pod habsburškom vrhovnom vlasti. Nakon ostvarenja odredbi Mira u Cateau-Cambrésisu posjedi Emanuela Filiberta od Savoje prostirali su se na velikom području od Burgundije do Nice na obali Sredozemnog mora.

Dapače, Emanuel Filibert vladao je nad velikim dijelom zapadnih Alpa, što mu je davalo kontrolu nad strateški važnim alpskim prijevojima i trgovačkim putovima. Nakon preseljenja prijestolnice u Torino, u tom su gradu građene brojne vladarske palače savojske dinastije. Kasnije je ta dinastija dobila izraziti talijanski identitet (izvorno je bila bliža francuskoj sferi), a pod svojom je vlasti u 19. stoljeću okupila cijelu Italiju (pripadnici dinastije Savoja postali su talijanskim kraljevima).

Komentari