Na današnji dan

Vojvoda-knez Albrecht von Wallenstein – Češki Napoleon iz Tridesetogodišnjeg rata – 1583.

Njegov silan uspon zabrinuo je i njegovog vladara – tadašnjeg cara Svetog Rimskog Carstva.

 Albrecht von Wallenstein, moćni habsburški vojskovođa iz razdoblja Tridesetogodišnjeg rata, rođen je 24. rujna 1583. godine. Potjecao je iz češke plemićke obitelji Wallenstein, čije se prezime pisalo također i von Waldstein, odnosno z Valdštejna. Puno vojskovođino ime na češkom jeziku glasilo je Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna. Rodio se u mjestu Heřmanice na sjeveru Češke, gdje je njegova obitelj posjedovala dvorac.

Tijekom Tridesetogodišnjeg rata Wallenstein je u korist katoličke (habsburške) strane regrutirao veliku vojsku i postigao znatan broj pobjeda na bojištu protiv protestanata. Dokopao se golemih posjeda u Češkoj, koje su Habsburgovci oduzeli protestantskim plemićima. Primjerice, postao je vojvodom od Friedlanda u sjevernoj Češkoj, a njegovo vojvodstvo funkcioniralo je otprilike kao autonomna država. Imao je mnogo novca, koji je posuđivao čak i samom caru, a nakon što ovaj nije mogao vratiti dugove obično bi mu bili dodjeljivani još veći posjedi. S vremenom je Wallenstein nabavio i vojvodstvo Sagan u Šleskoj, nešto sjevernije od spomenutog Friedlanda. Proglašen je i vojvodom od Mecklenburga u sjevernoj Njemačkoj, nakon svrgavanja tamošnjeg protestantskog vladara. U Pragu se i danas može vidjeti golema palača Wallenstein.

S vremenom se car Ferdinand II. Habsburški  počeo bojati da bi Wallenstein mogao preuzeti vlast i njemu samome. Došlo je do Wallensteinovog pada, a 1634. godine izveden je na njega atentat u kojem je ubijen.


Komentari