Na današnji dan

Vojvoda Franz – današnji pretendent na kraljevsko prijestolje Bavarske – 1933.

Vojvoda Franz od Bavarske praunuk je posljednjeg bavarskog kralja – Ljudevita (Ludwiga) III. – koji je vladao do 1918. godine. Osobito je zanimljivo da je majka vojvode Franza bila grofica Marija Drašković od Trakošćana. Ona je potjecala iz poznate hrvatske plemićke obitelji Drašković, koja je kroz povijest dala čak četiri hrvatska bana.

Dana 14. srpnja 1933. godine rođen je vojvoda Franz od Bavarske, današnji pretendent na bavarsko kraljevsko prijestolje. Vojvoda Franz pripadnik je znamenite dinastije Wittelsbach, čije se stablo može pratiti unatrag oko 1000 godina. Dapače, on je u ovom trenutku i glava dinastije Wittelsbach tj. njen muški član s najvišim stupnjem senioriteta.

Dinastija Wittelsbach držala je bavarsko kraljevsko prijestolje od 1806. do 1918. godine (prethodno su već stoljećima bili vladari Bavarske, ali s titulom vojvoda i knezova izbornika, a ne kraljeva). Vojvoda Franz praunuk je posljednjeg bavarskog kralja – Ljudevita (Ludwiga) III. – koji je vladao do 1918. godine.

Osobito je zanimljivo da je majka vojvode Franza bila grofica Marija Drašković od Trakošćana. Ona je potjecala iz poznate hrvatske plemićke obitelji Drašković, koja je kroz povijest dala čak četiri hrvatska bana. Grofovi Draškovići svrstavani su među najveće zemljoposjednike u Hrvatskoj, a posjedovali su čitav niz dvoraca (Trakošćan, Klenovnik, Brezovica, Veliki Bukovec itd.)

Vojvoda Franz naseljava jedan dio znamenite palače Nymphenburg u Bavarskoj. Ta je palače nekoć funkcionirala kao glavna ljetna rezidencija bavarskih kraljeva (svojevrstan bavarski Versailles), a nalazi se kod Münchena.


Zanimljivo je da bi po tzv. jakobitskoj liniji nasljeđivanja vojvoda Franz trebao biti i zakoniti britanski kralj. Naime, 1688. godine protestanti su protjerali katoličkog kralja Jamesa II. Stuarta iz Velike Britanije i oduzeli mu prijestolje. Jamesovi pristaše nazivani su jakobitima (po njegovom latinskom imenu Jacobus), a njihovo nasljeđe postoji i danas. Ipak, vojvoda Franz otvoreno ne polaže pravo na britansko prijestolje.

Komentari