Na današnji dan

Vojvoda Ernst – posljednji vladar cijele Saske – 1441.

Britanski kraljevi Edward VII., George V. i George VI. bili su izravni muški potomci vojvode Ernsta od Saske.

Dana 24. ožujka 1441. godine rođen je vojvoda Ernst od Saske, posljednji vladar cijelog saskog vojvodstva. Naime, on je 1485. godine dio Saske dao svom mlađem bratu Albertu, čime je to vojvodstvo trajno ostalo podijeljeno. Dapače, dvije grane saske dinastije nadalje su nazivane ernestinskom i albertinskom upravo po njihovim imenima.

Ernstovi potomci tj. ernestinska grana saske dinastije isprva je imala superioran položaj u odnosu na albertinsku liniju, jer je Ernst bio stariji od dvojice braće. Tako je Ernstova linija naslijedila titulu knezova izbornika (njem. Kurfürst) Svetog Rimskog Carstva, koja je omogućavala sudjelovanje u izboru careva. Ernstovi su potomci naslijedili zemlje u Tiringiji i današnjoj sjevernoj Bavarskoj, a kasnije su se toliko podijelili među sobom da se nekadašnji Ernstov posjed raspao na desetak malih država. Jedna od njih bila je i država Sachsen-Coburg-Gotha, iz čije dinastije potječe današnja britanska kraljica Elizabeta II. (ona pripada dinastiji Sachsen-Coburg-Gotha, no tijekom Prvog svjetskog rata njen je djed promijenio naziv te dinastije u Windsor zbog antinjemačkog raspoloženja).

Potrebno je istaknuti da su britanski kraljevi Edward VII., George V. i George VI. bili izravni muški potomci vojvode Ernsta od Saske. Druga grana obitelji, zvana albertinskom granom, naslijedila je područje nekadašnje markgrofovije Meissen, uključujući teritorije oko važnih gradova Dresdena i Leipziga. Kasnije je ta grana postala moćnijom od ernestinske grane jer je preuzela titulu kneževa izbornika od nje, a uspjela je očuvati teritorijalnu jedinstvenost u rukama jednog vladara (njen se teritorij nije podijelio na mnogo državica, kao što je bio slučaj s ernestinskom granom). Upravo je albertinska grana kasnije stekla naslov kraljeva Saske.

Vojvoda Ernst od Saske svoj je glavni grad, nakon odstupanja dijela teritorija bratu, imao u Wittenbergu, gradu u kojem je protestantsko djelovanje kasnije započeo Martin Luther. Vojvoda Ernst umro je 1486. godine.


Komentari