Na današnji dan

Vojvoda de Lesdiguières – posljednji aristokrat nadređen maršalima Francuske – 1543.

François de Bonne, vojvoda de Lesdiguières, bio je posljednji francuski connétable tj. vrhovni vojni zapovjednik. Nakon njegove smrti connétablei više nisu imenovani jer se željelo spriječiti koncentriranje vojne moći izvan kraljevih ruku.

Francuski aristokrat François de Bonne, vojvoda de Lesdiguières, rođen je 1. travnja 1543. godine. Bio je posljednji čovjek u francuskoj povijesti koji je vršio najvišu dvorsku funkciju connétablea, tj. vrhovnog vojnog zapovjednika. U francuski je jezik ta titula došla iz latinskog, od izraza comes stabuli, koji je označavao zapovjednika vladarevih konjušnica. U Francuskoj je titula connétablea označavala svojedobno najvišu među tzv. velikim službama francuske krune (franc. grands offices de la couronne de France), što znači da je connétable imao viši status čak i od kancelara Francuske. Connétable je bio nadređen svim maršalima Francuske te svim ostalim vojnim zapovjednicima. Simbol njegove funkcije bio je znameniti kraljevski mač Joyeuse. François de Bonne, vojvoda de Lesdiguières, bio je posljednji francuski aristokrat s tolikom moći, a nakon njegove smrti, u skladu s voljom moćnog kardinala Richelieua, daljnji connétablei više nisu imenovani.Time se željelo spriječiti koncentriranje vojne moći izvan kraljevih ruku, tako da otada maršali više nisu imali connétablea kao svog nadređenog.

François de Bonne bio je službenik kralja Henrika IV., prvog francuskog vladara iz dinastije Bourbon. Potjecao je iz pokrajine Dauphiné, u kojoj je tijekom karijere stekao vrhovnu moć. Godine 1611. dobio je visoku titulu vojvode de Lesdiguières, a connétableom Francuske postao je tek kad se odrekao protestantizma i preobratio na katoličku vjeru (1622. godine). Vojvoda je preminuo 1626. godine, u prilično visokoj, 84. godini.

Komentari