Na današnji dan

Vojvoda Claude – osnivač moćne dinastije Guise – 1550.

Claude je bio prvi vojvoda od Guisea, a ujedno vjerojatno i prvi čovjek u francuskoj povijesti koji je dobio najvišu moguću aristokratsku titulu (onu vojvode i paira), a da nije bio pripadnik kraljevske dinastije Capet.

Dana 12. travnja 1550. godine umro je Claude, vojvoda od Guisea, osnivač povijesno vrlo značajne dinastije Guise. Radilo se o mlađoj grani lotarinške dinastije, no o grani koja je i sama za sebe postala povijesno poznata. Naime, dinastija Guise igrala je tijekom 16. stoljeća golemu ulogu, i to u povijesti cijele Francuske, a ne samo svoje ishodišne domovine Lotaringije (Lorraine).

Ime je dinastija Guise dobila po istoimenom vojvodstvu smještenom u današnjoj sjevernoj Francuskoj. Dvorac Guise, nekadašnje sjedište vojvodstva, nalazi se u Pikardiji, manje od 40 kilometara od današnje francusko-belgijske granice. Zanimljivo je da se radi o području koje se mnogo stoljeća kasnije, u Prvom svjetskom ratu, nalazilo u blizini bojišnice i na kojem su se događale vrlo krvave bitke.

Rodonačelnik dinastije Guise bio je spomenuti Claude, prvi vojvoda od Guisea, a ujedno vjerojatno i prvi čovjek u francuskoj povijesti koji je dobio najvišu moguću aristokratsku titulu (onu vojvode i paira), a da nije bio pripadnik kraljevske dinastije Capet. Claude je imao čak dvanaestoro djece. Dva su mu sina postala nadbiskupima i kardinalima Katoličke Crkve (stariji Charles, koji je nazivan kardinalom od Lorraine, i mlađi Louis, kojeg su zvali kardinalom od Guisea). Najstariji Caludeov sin – François – naslijedio je oca te postao drugim vojvodom od Guisea, a bio je i vođa katoličke opcije u Francuskoj. Jedan od Claudeovih sinova postao je i velikim priorom u znamenitom viteškom Redu ivanovaca (Malteškom viteškom redu). Najmlađi Claudeov sin dobio je naslov markiza od Elbeufa.


Osobito je važna bila Claudeova najstarija kći – Marija od Guisea. Naime, ona je 1538. godine postala kraljicom Škotske, udajom za škotskog kralja Jakova V. iz dinastije Stewart (Stuart). Njena kći Marija Stuart, Claudeova unuka, postala je povijesno vrlo značajnom jer je naslijedila škotsku krunu, a udajom je postala i francuskom kraljicom.

Dinastija Guise stekla je goleme posjede i velik politički utjecaj. Zanimljivo je da je u svakom naraštaju postojao barem po jedan kardinal. Tako je Claudeov brat bio kardinal, dva su mu sina postala kardinalima, kao i jedan unuk te jedan praunuk. Claude je u sklopu francuskog kraljevskog dvora imao naslov velikog lovočuvara Francuske (fr. Grand veneur de France). Posjedi su mu bili razasuti po različitim regijama Francuske. Na današnji je dan 1550. godine vojvoda Claude umro u 54. godini života, u svom dvorcu Joinville.

Komentari