Na današnji dan

Vojvoda Adam Vjenceslav od Tešina – vladar Šleske (1617.)

Dana 13. srpnja 1617. rođen je vojvoda Adam Vjenceslav od Tešina, pripadnik poljske dinastije Pjastovića. Ta je dinastija vladala Poljskom od 930. do 1370. i dala je niz poljskih kraljeva, a kasnije se održala na vlasti u Šleskoj i Mazoviji. Nakon izumiranja u Mazoviji 1526. godine, Pjastovići su nastavili vladati još samo u Šleskoj, i to podijeljeni na niz grana. Jedna od tih grana vladala je spomenutim šleskim vojvodstvom Tešin (njem. Teschen, polj. Cieszyn, češ. Těšín) i upravo se ona najdulje održala. Vojvoda Adam Vjenceslav od Tešina bio je pretposljednji muški vojvoda od Tešina iz dinastije Pjastovića, a s njegovim je sinom i kćeri ta dinastija potpuno izumrla.

Vojvodstvo Tešin nalazilo se na zanimljivom položaju, blizu današnje tromeđe Poljske, Češke i Slovačke. Grad Tešin u međuvremenu je državnom granicom između Poljske i Češke doslovno razdijeljen na dva dijela – češki dio naziva se Český Těšín, a poljski dio Cieszyn. Uzmemo li u obzir da je Slovačka nekoć pripadala Ugarskom Kraljevstvu, može se zaključiti da se vojvodstvo Tešin nalazilo na tromeđi Ugarske, Poljske i Češke. Nadalje, susjedno šlesko vojvodstvo Tešinu bilo je vojvodstvo Oświęcim (Auschwitz), koje je čak i nastalo odjeljivanjem od Tešina.

U doba Adama Vjenceslava od Tešina (kraj 16. i početak 17. stoljeća) nalazilo se njegovo vojvodstvo na razmeđi Svetog Rimskog Carstva, Kraljevine Poljske i Ugarskog Kraljevstva. Adam Vjenceslav isprva je bio protestant, no kasnije se obratio na katoličanstvo. Dobar dio plemstva i ostalog stanovništva u njegovom vojvodstvu također se s vremenom obratio na katolicizam. Vojvoda je preminuo na današnji dan 1617. godine, u dobi od samo 42 godine.


Komentari