Na današnji dan

Vojskovođa Wallenstein tajnom kupovinom nabavio ogroman posjed – 1628.

Wallensteinov je posjed u konačnici narastao na oko 29.000 četvornih kilometara.

Habsburški vojskovođa Albrecht von Wallenstein tajnom kupovinom nabavio je vojvodstva Mecklenburg-Schwerin i Mecklenburg-Güstrow 26. siječnja 1628. godine. Radilo se o teritoriju sličnom cijeloj državi, površine oko 16.000 četvornih kilometara, tj. 1.600.000 hektara (više od površine Dalmacije). S takvim je posjedom Wallenstein ušao u krug najbogatijih knezova Svetog Rimskog Carstva, što je izazvalo skandal.

Naime, Wallenstein nije bio istovrsnog podrijetla kao ostali njemački knezovi (rođenjem je bio češki plemić), pa je među njima smatran nedostojnim takvih posjeda. Kad se uzme u obzir da je nekoliko godina ranije dobio i vojvodstvo Friedland na području sjeverne Češke, površine oko 9.000 četvornih kilometara, a kasnije i vojvodstva Sagan te Glogau u Šleskoj, Wallensteinov je posjed u konačnici narastao na oko 29.000 četvornih kilometara, tj. 2.900.000 hektara. To je otprilike jednako polovini površine Republike Hrvatske, a nadmašuje znatan broj današnjih nezavisnih svjetskih država, uključujući Sloveniju, Makedoniju, Izrael i Crnu Goru.

Wallenstein je vremenom po svom bogatstvu mogao konkurirati i tadašnjem caru Svetog Rimskog Carstva, Ferdinandu II. iz dinastije Habsburg. Izazivao je veliku zavist svojim bogatstvom i moći pa je naposljetku ubijen u češkom gradu Chebu (s odobrenjem samog cara), u blizini današnje njemačko-češke granice, 1634. godine.

piše: Dražen Krajcar


Komentari