Na današnji dan

Vojskovođa Johann Katzianer ubijen u Hrvatskoj Kostajnici (1539.)

Dana 27. listopada 1539. godine ubijen je u Hrvatskoj Kostajnici Johann Katzianer, visoki vojni zapovjednik Habsburške Monarhije. Držao je moćne funkcije vrhovnog zemaljskog kapetana unutarnjih austrijskih pokrajina, zemaljskog kapetana Kranjske i vrhovnog zapovjednika Hrvatske i Slavonske vojne krajine. Njegovo ime u historiografiji pisano je na mnoge načine, kroatizirano je kao Ivan Kacijaner, a prezime je imalo osobito mnogo oblika (Catzianer, Cozianus, Kazianer, Kocijan, Kocyaner, Koczian).

Imao je titulu baruna i pridjevak od Katzensteina. Johann Katzianer rodio se u utvrđenom burgu Kamenu kraj Begunja, na sjeveru današnje Republike Slovenije (taj je burg udaljen manje pet kilometara od današnje slovenske granice s Austrijom).

Veći dio svoje vojne karijere proveo je u borbama protiv Osmanskog Carstva na čelu sa Sulejmanom Veličanstvenim. Godine 1529. sudjelovao je u obrani Beča od Osmanlija, a nakon osmanskih osvajanja u Slavoniji 1536. godine car i kralj Ferdinand Habsburški postavio ga je na mjesto zapovjednika pohoda na Osijek. Taj je kršćanski pohod završio potpunim neuspjehom, a Katzianer je optužen za bijeg s bojišta. Zbog toga je pao u nemilost Ferdinanda Habsburškog, pa je jedno vrijeme bio utamničen u Beču. U siječnju 1538. godine pobjegao je i skrivao se po Slavoniji. Na kraju ga je uvatio hrvatski velikaš Nikola Šubić Zrinski te ga dao pogubiti.

piše: Dražen Krajcar


Komentari