Na današnji dan

Vojska Konfederacije masakrirala crne vojnike Unije – 1864.

Odgovornim za zločin smatra se južnjačkog generala Nathana Bedforda Forresta, koji je zapovijedao trupama Konfederacije. Zanimljivo je da je on nakon rata postao i prvi vođa zloglasnog Ku Klux Klana.

Vojska Konfederacije počinila strašan zločin nad pobijeđenom sjevernjačkom jedinicom sastavljenom većim dijelom od crnačkih vojnika 12. travnja 1864. godine. Naime, unatoč tome što su se sjevernjaci predali bacivši oružje, južnjaci su ih masakrirali pucajući u njih i probadajući ih bajunetama.

Taj događaj u blizini utvrde Fort Pillow u saveznoj državi Tennessee po svim mjerilima odgovarao je današnjem pojmu ratnog zločina. U borbi je poginulo samo 14 južnjaka, a masakrirano je između 277 i 297 sjevernjaka, većinom crnaca.

Odgovornim za zločin drži se južnjačkog generala Nathana Bedforda Forresta, koji je zapovijedao trupama Konfederacije. Zanimljivo je da je on nakon rata postao prvi vođa zloglasnog Ku Klux Klana, s titulom Grand Wizard (hrv. Veliki Čarobnjak). Inače, naziv Ku Klux Klan dolazi od grčke riječi kyklos (hrv. krug) i označava otprilike Krug braće.


Komentari