Na današnji dan

Vojnici Marije Terezije okupirali Berlin (1760.)

Dana 9. listopada 1760. godine pruski glavni grad uspjeli su okupirati habsburški vojnici carice i kraljice Marije Terezije. Vrlo je vjerojatno da je u tim postrojbama bilo i vojnika s područja Hrvatske. Naime, bilo je to doba Sedmogodišnjeg rata, u kojem su hrvatske postrojbe itekako sudjelovale, naročito pod zapovjedništvom podmaršala Josipa Kazimira Draškovića – poznatog grofa i vlasnika dvoraca Trakošćan u Hrvatskom zagorju i Brezovica južno od Zagreba.

U Sedmogodišnjem ratu (1756. – 1763.) europske su se sile udružile u borbi protiv pruskog kralja Fridrika II. Velikog. Fridrik je ranije bio oteo Mariji Tereziji Šlesku, a ovaj je rat bio uvelike pokušaj da se ta bogata pokrajina vrati pod habsburšku vlast. Praktički jedini Fridrikov saveznik isprva je bila Velika Britanija, uz neke njemačke kneževine.

Marija Terezija imala je sreću što su u njenoj službi bila tri izvrsna vojna zapovjednika. Bili su to slavni feldmaršali Daun, Laudon i Lacy. Upravo je Lacy bio taj koji je zauzeo Berlin, glavni grad pruskog kralja. Uspjeh zaposjedanja Berlina bio je doduše kratkotrajan, već nakon 6 dana Austrijanci su se povukli, ali su zato ponijeli sa sobom bogat plijen.

Komentari