Na današnji dan

Vojni ugovor između Napoleona i Perzijskog Carstva (1807.)

Ugovor iz Finckensteina, zanimljiv sporazum između Napoleona Bonapartea i Perzijskog Carstva, potpisan je 4. svibnja 1807. godine. Ugovor je potpisan u dvorcu Finckenstein na području tadašnje Pruske. Danas se ruševine tog dvorca nalaze u Poljskoj, i to oko 80 kilometara jugoistočno od Gdańska.

Prema Ugovoru iz Finckensteina trebala je Napoleonova Francuska podržati Perzijsko Carstvo u borbi protiv Rusa, koji su provodili ekspanzionističku politiku na području Gruzije i Armenije. S druge strane, Perzija je trebala otvoriti Napoleonu put prema Indiji. Naime, Napoleon Bonaparte dugo je vremena nastojao organizirati francusku invaziju na Indiju, kako bi ju oteo Britancima.

Kao što je poznato, Ujedinjena Kraljevina bila je Napoleonov najtvrdokorniji neprijatelj, a Indija je predstavljala dragulj u kruni njenih kolonija. Napoleonova ekspedicija u Egipat iz 1798./99. predstavljala je također pokušaj otvaranja puta prema Indiji. Općenito govoreći, među svim Napoleonovim strateškim planovima bio je pokušaj osvajanja Indije vjerojatno po fizičkoj udaljenosti najudaljeniji pothvat.

Ugovor iz Finckensteina dogovorio je u ime Perzijskog Carstva Mirza Mohammed Reza-Qazvini, poslanik tadašnjeg perzijskog šaha. Francuzi su doista poslali svoje vojne stručnjake u Perziju, kako bi pomogli šahu s reformiranjem vojske po zapadnjačkim uzorima. Ipak, Napoleon je ubrzo s Ruskim Carstvom sklopio savez, tako da su planovi napada na Indiju nakratko prebačeni na invaziju koja bi bila izvršena s ruskih područja, i to preko Afganistana.


Komentari