Na današnji dan

Vojni sud u Beogradu osudio na smrt Alexandera Löhra (1947.)

General-pukovnik Alexander Löhr bio je za vrijeme Trećeg Reicha zapovjednik njemačkih snaga u jugoistočnoj Europi, pa tako i u NDH. Karijeru je počeo još u austro-ugarskoj vojsci, a u samostalnoj Austriji između dva rata postao je čak i glavni zapovjednik Austrijskih zračnih snaga. Iako je bio djelomično židovskog porijekla, nakon njemačke aneksije Austrije postao je jedan od najviše rangiranih Austrijanaca u službi njemačkih oružanih snaga.

Löhr je tako stupio u njemačku vojsku, točnije u ratno zrakoplovstvo (njem. Luftwaffe) i napredovao je do visokog čina general-pukovnika (njem. Generaloberst). Zapovijedao je zračnom flotom koja je bombardirala Varšavu na početku Drugog svjetskog rata, kao i bombardiranje Beograda zapaljivim bombama 1941. godine. U drugoj polovici 1942. zapovijedao je njemačkom 12. armijom, a zatim Grupom armija E. Bio je nadređen njemačkim zapovjednicima u Srbiji, Solunu, južnoj Grčkoj, Kreti, NDH i na Egejskom moru. Bio je na čelu njemačkih snaga tijekom poznatih bitaka na Neretvi i Sutjesci 1943. godine.

Prema kraju rata upravljao je povlačenjem njemačkih snaga s Balkana prema Njemačkoj. Partizani su ga zarobili kod mjesta Topolšica u Sloveniji. Suđeno mu je u Beogradu i 16. veljače 1947. godine proglašen je krivim za bombardiranje civilnog stanovništva, ubijanje zarobljenika, paljenje sela i nastavljanja borbenih aktivnosti nakon kapitulacije Njemačke. Osuđen je na smrt i smaknut 26. veljače iste godine u Beogradu.

Piše: Boris Blažina


Komentari