Na današnji dan

Vodeći francuski srednjovjekovni sponzor umjetnika – 1340.

Jean je dobio vojvodstvo Berry, smješteno u samom srcu Francuske, a uz to još i vojvodstvo Auvergne te grofovije Poitou, Montpensier, Angoulême i Étampes. 

Dana 30. studenog 1340. godine rođen je Jean, francuski kraljevski princ i vojvoda od Berryja. Bio je sin francuskog kralja Ivana II. Dobrog, a rodio se u dvorcu Vincennes pokraj Pariza. Budući da je bio mlađi kraljev sin, Jeana je zaobišlo kraljevsko prijestolje, kojeg je naslijedio njegov stariji brat Karlo V. Mudri. Jean je imao još dva brata, od kojih je jedan dobio vojvodstvo Anjou (taj je brat postao pretkom dinastije napuljskih kraljeva), a drugi vojvodstvo Burgundiju (taj je brat postao pretkom moćne dinastije vojvoda od Burgundije, koja je zavladala praktički cijelim područjem današnje Nizozemske i Belgije).

Jean je dobio vojvodstvo Berry, smješteno u samom srcu Francuske, a uz to još i vojvodstvo Auvergne te grofovije Poitou, Montpensier, Angoulême i Étampes. Vojvodstvo Berry imalo je sjedište u Bourgesu, gradu smještenom oko 190 kilometara južno od Pariza. Vojvoda je posjedovao vlastiti bogati dvor, a financirao je izradu mnogih umjetničkih premeta koji su se očuvali do danas. Dapače, ostavština vojvode od Berryja danas sadrži neke od najdragocjenijih predmeta cjelokupnog francuskog srednjovjekovlja. Osobito je cijenjen iluminirani časoslov vojvode od Berryja. Vojvoda je preminuo 15. lipnja 1416. godine u Parizu, u dobi od 75 godina, nadživjevši svu preostalu svoju braću.


Komentari