Na današnji dan

Vođa Operacije Valkira i atentator na Hitlera – 1907.

Na urotu protiv Hitlera, Clausa je naveo ili njegov snažni katolički idealizam ili aristokratski smisao za čast.

Dana 15. studenog 1907. godine rođen je najpoznatiji atentator na Hitlera – Claus von Stauffenberg – osobito dobro poznat široj javnosti po filmu Operacija Valkira (Valkyrie) iz 2008. godine. Stauffenberga u tom filmu glumi Tom Cruise, što je bio dosta kontroverzan izbor, koji je kritizirala čak i obitelj Stauffenberg (zbog Cruiseovih veza sa scijentologijom).

Naime, Claus von Stauffenberg potjecao je iz jedne od najuglednijih njemačkih katoličkih plemićkih obitelji. Puna titula koju nose pripadnici te obitelji glasi Schenk Graf von Stauffenberg. Graf, dakako, znači grof, a titula Schenk još je viša i označava njihovu nasljednu poziciju peharnika na dvoru moćne dinastije Zollern (Hohenzollerni su kasnije vladali čitavom Njemačkom kao carska dinastija). Puna Clausova titula – Schenk Graf von Stauffenberg – mogla bi se, dakle, prevesti kao “grof peharnik od Stauffenberga”.

Claus je, kao član bogate obitelji, primio kvalitetno obrazovanje. Školovao se za vojnika i postao je časnik. Claus je isprva prihvaćao neke nacističke vrijednosti, no kao prakticirajućem katoliku sve mu je više postajao odbojan Hilerov režim. Naročito ga je odbijala Hitlerova politika prema Židovima, koja je bila suprotna katoličkim moralnim načelima.

Svoje poznate ozljede oka i ruke Claus je zadobio 1943. godine za vrijeme teških borbi u Sjevernoj Africi. Bio je pripadnik slavne njemačke formacije Afrika Korps, kojom je zapovijedao znameniti feldmaršal Erwin Rommel, nazvan i “Pustinjska lisica”. U Tunisu je Stauffenbergovo vozilo napao britanski lovac-bombarder u niskom letu. Claus je teško ozlijeđen, tako da je izgubio lijevo oko, desnu ruku i još dva prsta na lijevoj.

Poznatu urotu protiv Hitlera, grof von Stauffenberg izveo je 1944. godine, s pozicije načelnika stožera pričuvne armije. Na otpor Hitleru naveo ga je ili njegov snažni katolički idealizam ili aristokratski smisao za čast. Dakako, urota nije uspjela i von Stauffenberg je strijeljan u noći 21. srpnja 1944. godine.

Komentari