Na današnji dan

Vladislav II. Jagelović – kralj koji je Hrvatsku želio degradirati na status pokrajine – 1456.

Vladislavovo kraljevanje je važno jer je utro put Habsburgovcima da zavladaju ovim prostorima.

Hrvatski, ugarski i češki kralj Vladislav II. Jagelović rođen je 1. ožujka 1456. godine u Krakovu. Vladao je na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće, preciznije od 1471. do 1516. godine u Češkoj, a od 1490. do 1516. godine u Hrvatskoj i Ugarskoj. Iako je pripadao poljsko-litavskoj kraljevskoj dinastiji, u Poljskoj i Litvi nije vladao.

Vladislavov dolazak na hrvatsko-ugarsko prijestolje doveo je do napetosti u državi. Naime, Jagelovića su za kralja prvenstveno izabrali ugarski plemići zbog čega im je dao razne povlastice i imanja oslabivši kraljevsku vlast. Vladislav II.je to pokušao nadoknaditi u Hrvatskoj degradirajući je sa statusa pridružene kraljevine na onaj pokrajine. Po tadašnjem sistemu svi hrvatsko-ugarski kraljevi bi bili okrunjeni u Ugarskoj, a potom bi diplomu o dolasku na vlast poslali u Sabor koji bi je potvrdio nakon čega bi on postao i hrvatski kralj. Ovaj put Sabor je odbio prihvatiti novoga kralja pošto se u diplomi Hrvatska spominjala kao ugarska pokrajina. Nakon dvije godine krize i pregovora Vladislav je kapitulirao i prihvatio uvjete Hrvatskog sabora.

Bez obzira na to on se kasnije ipak uspio osvetiti. Do njegove vladavine kratka verzija službene titule kralja Ugarske je glasila: Kralj Ugarske, Hrvatske, Dalmacije, Slavonije i tako dalje. Od Vladislava II. kratka verzija službene titule će glasiti: Kralj Ugarske, Češke i tako dalje.


Vladislavovo kraljevanje je važno jer je utro put Habsburgovcima da zavladaju ovim prostorima. Naime, dogovorom u Beču iz 1515. zajamčeno je Habsburgovcima pravo na hrvatsko-ugarski tron nakon izumiranja dinastije Jagelovića. Ugovor je učvršćen zarukama i potom ženidbom Vladislavova sina Ludovika s Marijom, unukom cara Maksimilijana I., te Ane, Vladislavove kćeri, s Maksimilijanovim unukom Ferdinandom.

Vladislav II. Jagelović preminuo je u Budimu 13. ožujka 1516. godine, u dobi od šezdeset godina. S njegovim sinom Ludovikom II. Jagelovićem okončana je vladavina dinastije Jagelovića (1526.) u Ugarskoj i Hrvatskoj te počinje razdoblje Habsburgovaca koje će trajati do 1918. godine.

piše: Dražen Krajcar

Komentari