Na današnji dan

Vladimir Kličko – vladar teške kategorije (1976.)

Dana 25. ožujka 1976. rođen je ukrajinski boksač Vladimir Kličko. On je bio svjetski prvak u teškoj kategoriji po verzijama IBF, WBO, IBO i WBA (super). Vladimir Kličko bio je drugi najduže vladajući prvak u teškoj kategoriji svih vremena (samo je Amerikanac Joe Louis duže držao naslov). Također Vladimir je 1996. osvojio i zlatnu olimpijsku medalju u boksu.

Poslije devet godina na tronu, Kličko je izgubio titule WBA, WBO, IBF i IBO, izgubivši meč od Irca Tysona Furyja, 28. studenog 2015. godine.

Vladimir je mlađi od dvojice braće Kličko i malo je niži (198 centimetara, za razliku od Vitalijevih 200 centimetara). Vitalij je oko pet godina stariji i više se ne bavi profesionalno boksom te je trenutno gradonačelnik Kijeva. Vitalij je držao naslove prvaka po verzijama WBC i WBO.

Zanimljivo je da oba brata Kličko posjeduju doktorat iz sportskih znanosti. Otac im je bio general Vladimir Rodionovič Kličko, nekadašnji pripadnik Sovjetskih zračnih snaga. Sudjelovao je i u akciji vezanoj uz havariju nuklearne elektrane u Černobilu 1986. godine. Vladimir Rodionovič Kličko dosegao je čin generala bojnika u Ukrajinskim zračnim snagama, a preminuo je od raka 2011. godine.


Komentari