Na današnji dan

Vladar zaslužan za teritorijalno jedinstvo Bavarske – 1447.

Izdao je i propis po kojem je sveukupnu teritorijalnu baštinu Wittelsbachovaca u budućnosti trebao nasljeđivati samo najstariji sin.

Dana 15. prosinca 1447. godine rođen je vojvoda Albrecht IV. od Bavarske, moćan njemački vladar s prijelaza iz srednjeg u rani novi vijek. Tijekom većeg je dijela srednjeg vijeka Bavarska bila rascjepkana zbog dioba njenog teritorija na razne grane dinastije Wittelsbach.

Albrecht IV. od Bavarske uspio je u svojim rukama ujediniti te dijelove, što je imalo dugoročne povijesne posljedice. Naime, osim što je postigao ujedinjenje bavarskih zemalja, izdao je i propis po kojem je sveukupnu teritorijalnu baštinu Wittelsbachovaca u budućnosti trebao nasljeđivati samo najstariji sin. To pravilo spriječilo je kasniju diobu Bavarske i održalo se sve do 1918. godine i kraja monarhijske vlasti u toj zemlji.

Vojvoda Albrecht IV. rodio se u Münchenu, gradu koji je u konačnici postao glavnom prijestolnicom Bavarske (u srednjem vijeku postojala su konkurentska središta, poput Landshuta i Straubinga). Oženio se Kunigundom iz dinastije Habsburg, sestrom cara Maksimilijana I. Habsburškog (njenu ruku želio je svojedobno čak i kralj Matija Korvin). Naposljetku je taj brak doveo do jačeg povezivanja Bavarske s Habsburgovcima, kojima je Albrecht IV. odstupio dio južnobavarskih zemalja. Naime, svom je šogoru Maksimilijanu I. Habsburškom u zamjenu za vojnu pomoć i savezništvo vojvoda Albrecht IV. prepustio bavarske teritorije Kufstein, Kitzbühel i Rattenberg, koji stoga danas pripadaju Austriji.


Komentari