Na današnji dan

Vladar slovenskih područja koji je došao na čelo Europe – 1493.

Ispočetka su posjedi Fridrika III. obuhvaćali samo Kranjsku, Korušku i Štajersku, što znači da ih se gotovo polovica nalazila u današnjoj Sloveniji. 

Dana 19. kolovoza 1493. godine umro je rimsko-njemački car Fridrik III. iz dinastije Habsburg. Bio je izabran za njemačkog kralja još 1440. godine, što znači da je vladao Svetim Rimskim Carstvom tijekom čak 53 godine. Njegova je duga vladavina položila sjajne temelje dinastiji Habsburg pa su njegovi potomci od austrijskih vladara prerasli tijekom sljedeće dvije do tri generacije u najmoćnije vladare u Europi, s posjedima koji su se protezali od Španjolske do Ugarske.

Fridrik III. rođen je u gradu Innsbrucku u grofoviji Tirol. Ispočetka su njegovi posjedi obuhvaćali samo Kranjsku, Korušku i Štajersku, što znači da ih se gotovo polovica nalazila u današnjoj Sloveniji. Ipak, s vremenom je u svoje posjede Fridrik uključio i ostatak austrijskih zemalja, a osobito je važan bio njegov izbor za njemačkog kralja tj. vladara Svetog Rimskog Carstva. Godine 1452. papa ga je u Rimu krunio za cara, što je ujedno bila posljednja carska krunidba u cijeloj rimskoj povijesti.

Dinastiji Habsburg Fridrik III. osigurao je sjajnu budućnost time što je svog sina Maksimilijana oženio nasljednicom golemih burgundskih posjeda, koji su u gospodarskom i financijskom smislu obuhvaćali u to doba vjerojatno najrazvijenije krajeve u Europi. Fridrikov unuk Filip Lijepi postao je čak i kraljem Kastilje, a Fridrikovi praunuci kraljevima Ugarske, Hrvatske, Napulja i Sicilije te cijele Španjolske. Zanimljivo je da su Fridrikovi potomci u neprekinutoj liniji nasljeđivanja nosili krunu Svetog Rimskog Carstva stotinama godina nakon njegove smrti.


Komentari