Na današnji dan

Vladar s pravom na titulu kralja Etrurije s čak 24-ero djece – 1907.

Kraljevina Etrurija postojala je u razdoblju Napoleonskih ratova tijekom razmjerno kratkog vremena između 1801. i 1807. godine. 

Dana 16. studenog 1907. godine umro je vojvoda Robert I. od Parme. Bio je posljednji vladar nezavisne države zvane Vojvodstvo Parme i Piacenze, koja se nalazila u Italiji na području oko tih dvaju gradova. Ta je država postojala sve do 1859. godine, a kasnije je uklopljena u Kraljevinu Italiju nastalu ujedinjenjem talijanskih zemalja oko Sardinije/Pijemonta kao jezgre.

Vojvoda Robert I. od Parme potjecao je zapravo iz francuske kraljevske dinastije Capet-Bourbon, i to iz one grane koja je u 18. stoljeću zavladala Španjolskom, Napuljem i Sicilijom te još nekim dijelovima Italije (između ostaloga i Parmom). Robert je time u muškoj liniji vukao izravno podrijetlo od francuskog kralja Luja XIV. Zanimljivo je da je Robert ujedno bio i pretendent na titulu kralja Etrurije (Kraljevina Etrurija postojala je u razdoblju Napoleonskih ratova tijekom razmjerno kratkog vremena između 1801. i 1807. godine).

Za vojvodu Roberta osobito je zanimljivo da je imao čak 24-ero djece. Sva ta njegova djeca rođena su na zakonit način i u katoličkim brakovima (prva mu je supruga umrla nakon rađanja 12. djeteta pa se kao udovac ponovno oženio i dobio još 12-ero djece). Jedna od Robertovih kćeri bila i znamenita službenica Božja Zita od Bourbon-Parme. Ona se udala za bl. Karla Habsburškog, posljednjeg vladara Austro-Ugarske (ujedno je time postala i hrvatskom kraljicom). Za tu je Robertovu kćer pokrenut proces proglašenja blaženom pa ima naslov službenice Božje (suprug joj je već proglašen katoličkim blaženikom). Poznati nadvojvoda Otto von Habsburg, koji je preminuo 2011. godine, bio je unuk vojvode Roberta.


Čak tri kćeri vojvode Roberta od Parme postale su katoličkim časnim sestrama. On je umro na današnji dan u 60. godini života u Firenzi, glavnom gradu nekadašnje Kraljevine Etrurije, čiji je bio pretendent na krunu.

Komentari