Na današnji dan

Vjenčanje princa Charlesa i Diane Spencer u katedrali sv. Pavla u Londonu – 1981.

Vjenčanica princeze Diane imala je povlaku dugu gotovo osam metara. U tu je haljinu bilo ugrađeno 10.000 bisera i ostala je do danas jednom od najslavnijih vjenčanica u povijesti uopće.

Dana 29. srpnja 1981. godine održano je vjenčanje princa Charlesa i lady Diane Spencer u katedrali sv. Pavla u Londonu. Radilo se o događaju svjetske popularnosti, kojeg su putem televizijskog prijenosa promatrale stotine milijuna ljudi. Princ Charles imao je u trenutku vjenčanja 32 godine, a Diana je upravo bila navršila 20.

Za vjenčanje je odabrana katedrala sv. Pavla u Londonu, navodno jer nudi više sjedećih mjesta od mnogo starije Westminsterske opatije (engl. Westminster Abbey) koju se tradicionalno koristi za kraljevske krunidbe i ostale svečanosti. Crkvenu svečanost predvodili su Robert Runcie (nadbiskup Canterburyja) i Alan Webster (dekan katedrale sv. Pavla).

Vjenčanica princeze Diane imala je povlaku dugu gotovo osam metara. U tu je haljinu bilo ugrađeno 10.000 bisera i ostala je do danas jednom od najslavnijih vjenčanica u povijesti uopće. Diana je na glavi nosila tijaru koja je već generacijama bila u njenoj obitelji Spencer (Diana je bila kći earla tj. grofa Spencera).


Komentari