Na današnji dan

Vjenčanje Marije Antoanete i Luja XVI. (1770.)

Dana 16. svibnja 1770. vjenčali su se u kraljevskom dvorcu u Versaillesu mlada Marija Antoaneta i dofen Luj kao budući francuski kralj (dofen je titula francuskog prijestolonasljednika, kao što je princ od Walesa titula britanskog). Mariji Antoaneti bilo je samo 14 godina, a ni Luj nije bio mnogo stariji s 15. Prije nego što su se vjenčali i obvezali na vječnu vjernost poznavali su se samo 6 sati.

Vjenčanje je obavio nadbiskup Reimsa, monsinjor de la Roche-Aymon (nadbiskupi Reimsa bili su vrlo ugledni jer je njihov zadatak bila i krunidba francuskih kraljeva, koja se tradicionalno uvijek održavala u Reimsu, gradu šampanjca). Nadbiskup je za vrijeme ceremonije blagoslovio prsten i trinaest zlatnika, a zatim je mladoženja stavio mladoj prsten na ruku i dao joj zlatnike.

Postojao je običaj da se brak konzumira prve bračne noći i to se smatralo svečanim događajem. Kralj i dvorani dopratili su mladi par do spavaonice. Nadbiskup Reimsa blagoslovio je krevet. Kralj je dodao košulju za spavanje svom sinu dofenu, a vojvotkinja od Chartresa dodala ju je Mariji Antoaneti. Međutim, ispostavilo se da mladi par nije konzumirao brak prve noći. To im je prilično narušilo ugled, a prvo dijete začeli su tek 7 godina nakon vjenčanja.

Komentari