Na današnji dan

Vjenčanje kraljice Margot i kralja Henrika od Navare (1572.)

Dana 18. kolovoza 1572. održana je u Parizu svečanost vjenčanja tadašnje francuske princeze Margot i kralja Henrika od Navare (budućeg francuskog kralja Henrika IV. iz dinastije Bourbon). U tom je trenutku Henrik imao 18 godina, a Margot 19. Ona je bila sestra tadašnjeg francuskog kralja Karla IX. iz dinastije Valois, koji je također bio mladić od samo 22 godine. Veliku moć imala je u to vrijeme majka Karla IX. i kraljice Margot – kraljica-udovica Katarina Medici – koja je prethodno bila i regentkinja (namjesnica) Francuske u doba sinove maloljetnosti.

Vjenčanje je održano ispred znamenite crkve Notre Dame u Parizu, a za tu su prigodu u francusku prijestolnicu pristigli mnogi aristokrat iz raznih pokrajina, kako katolici, tako i protestanti. Naime, dok je princeza Margot bila katolkinja, Henrik je bio protestant hugenotske (kalvinističke) vjere, a takvi su bili i njegovi svadbeni gosti.

Samo nekoliko dana nakon vjenčanja započela je krvava Bartolomejska noć, u kojoj je došlo do velikog pokolja nad hugenotima koji su se povodom vjenčanja zatekli u Parizu. Povod za masakr dao je atentat na admirala Gasparda de Colignyja, a osim hugenota u Parizu u sljedećih je nekoliko tjedana ubijeno mnogo njih i u raznim drugim dijelovima Francuske. O kraljici Margot napisao je u 19. stoljeću roman popularni književnik Alexandre Dumas Stariji .

Komentari